România, invitata Săptămânii europene de la Montrouge

În perioada 16-18 mai 2019, Primăria orașului Montrouge, localitate situată în imediata apropiere a Parisului, organizează a zecea ediţie a Săptămânii europene, manifestare cu tradiţie care are in acest an România ca invitată de onoare. Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Paris, a răspuns cu plăcere invitației de participa la acest proiect și coorganizează astfel mai multe evenimente pe parcursul celor trei zile: concerte, dezbateri, ateliere pentru copii etc.

Astfel, joi 16 mai, de la orele 20h30, la propunerea ICR Paris, sala de concerte a primăriri Montrouge va găzdui concertul de jazz susţinut de Ramona Horvath și trio-ul său format din Nicolas Rageau și David Grebil. Pianistă renumită în lumea jazzului contemporan, Ramona Horvath este foarte activă pe scena internațională. Performanța pianistei și a contrabasistului Nicolas Rageau au fost comparat de către Classica Magazine, pentru ultimul CD ieșit de curând în Franța Le Sucrier Velours, cu performanța unui duo legendar, Jimmy Blanton / Duke Ellington!

ICR Paris este și coorganizatorul mai multor evenimente care se vor derula în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai, în piața centrală a orașului Montrouge, piața Emile Cresp, chiar în fața legendarei clădiri care adăpostește an de an Salonul tinerilor artiști contemporani, Le Beffroi. Astfel, de la orele 10, ciocolatierul brașovean Luado va încânta papilele gustative ale copiilor cu o degustare de ciocolată și o adaptare gurmandă a jocului de societate Nu te supăra, frate!, pionii fiind din ciocolată iar înfrângerea având un gust dulce! Refugiile tablei de joc sunt, în imaginația ciocolatierului care invită la două ateliere pentru copii, obiective turistice celebre din zona Brașovului.

De la orele 14, tot în piața Emile Cresp, scriitorul Augustin Cupșa, nominalizat pe lista scurtă a Premiului European pentru literatură, cu romanul Așa să crească iarba pe noi, apărut la Humanitas, în 2017, și Charles Haquet, al cărui roman, Cargo, apărut la Le Masque, are ca personaj principal un căpitan român, vor încerca să explice publicului larg cum se poate promova o țară prin literatură, în timp ce artistul plastic George Bodocan va fi în plină performanță cu titlul Europa nu are ziduri, culmile sale sunt artistice!

Seara se va încheia în ritmuri de muzică hip-hop românească, Vescan fiind protagonistul unui concert în aer liber! Sâmbătă 18 mai, de la orele 18, în piața Emile Cresp ! DJ Cosmin va continua să facă să danseze publicul parizian, până târziu !

Săptămâna europeană a orașului Montrouge, organizată între 16-18 mai în parteneriat cu Institutul Cultural Român, reprezentanța de la Paris, este o ocazie de a oferi locuitorilor acestei aglomerații urbane din sudul Parisului, dar și parizienilor care au obiceiul să frecventeze orașul Montrouge, cunoscut pentru intensa sa activitate culturală, un bogat program de evenimente care se vor derula de-a lungul a trei zile. Din manifestările care celebrează astfel România mai fac parte un quizz ai cărui câștigători vor beneficia de un week-end la București, dar și realizarea unui imens puzzle cu harta României.

(Institutul Cultural Român – Paris, 13 mai 2019)