Târg anual de produse fără gluten la World Trade Center Bucureşti

În Capitală, este organizat, în acest weekend, Târgul anual de produse fără gluten. Peste 30 de expozanţi, medici specialişti, spectacole şi surprize îi aşteaptă pe cei interesaţi la World Trade Center Bucureşti. Dieta fără gluten este singurul tratament în cazul persoanelor diagnosticate cu boala celiacă, o afecţiune autoimună, provocată de intoleranţa la gluten.

Reporter: Marilena Frâncu – Evenimentul va reuni peste 30 de comercianți care vor expune în Complexul World Trade Center produse și preparate fără gluten. Conform estimărilor specialiștilor, peste 200.000 de români se confruntă cu intoleranță la gluten și boala celiacă, o afecțiune autoimună declanșată de intoleranța la gluten. Pentru pacienții diagnosticați, singurul tratament este respectarea unei diete fără gluten pe tot parcursul vieții.

În cadrul evenimentului, medicii vor avea sesiuni de dialog cu pacienții privind toate aspectele intoleranței, alergiei sau sensibilității la gluten și vor efectua testări gratuite pentru boala celiacă. Programul celor două zile mai cuprinde spectacole, ședințe de gătit, ateliere pentru copii și un concert de muzică live. Totodată, organizatorii vor lansa prima caravană națională de depistare a intoleranței la gluten. Caravana va ajunge în zece orașe din țară până în luna iulie, va oferi testere gratuite celor interesați și informații cu privire la boala celiacă, precum și la abordarea corectă a dietei fără gluten.

La nivel mondial se estimează că doar 12-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. Studiile arată că cei mai mulți dintre bolnavi sunt diagnosticați greșit şi tratați pentru alte afecțiuni. lucru care le afectează calitatea vieții./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 mai