Preşedintele Austriei – Alexander van Bellen – a anunţat că la începutul lunii septembrie vor avea loc alegerile parlamentare, după ce ieri, în urma scandalului de corupţie în care este implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache, cancelarul Sebastian Kurz a decis ruperea coaliţiei cu Partidul Libertăţii Austriece (FPÖ), cunoscut drept o formaţiune politică de extremă dreapta. Acesta şi-a dat demisia după ce presa germană a difuzat o înregistrare video realizată la Ibiza, în care promitea contracte publice unei presupuse nepoate a unui oligarh rus. În schimbul ajutorului Strache a solicitat ca oligarhul rus să cumpere ziarul austriac cu cel mai mare tiraj – Neue Kronen Zeitung – şi prin intermediul acestei publicații să sprijine campania FPÖ. Strache a menţionat că doreşte să aibă un imperiu media asemenea celui deținut de Orbán Viktor (premierul Ungariei) şi i-a recomandat presupusei nepoate a oligarhului rus să ia legătura cu omul de afaceri austriac Heinrich Pecina, „care a cumpărat toată presa maghiară şi i-a oferit-o lui Orbán”.
În urma difuzării înregistrării video de către publicaţiile Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung, în Viena mii de oameni au ieşit în stradă şi au solicitat demisia guvernului. Heinz-Christian Strache şi-a dat demisia din funcţia de vicecancelar şi preşedinte al FPÖ, dar ar fi dorit să păstreze coaliţia, şi a ţinut ca ministerul de interne să rămână la FPÖ. Această condiţie însă nu a fost acceptată de Sebastian Kurz şi cancelarul a anunţat demisia întregului guvern şi a solicitat anunţarea alegerilor anticipate.
Kurz a discutat ieri timp de o oră şi jumătate cu preşedintele Alexander van Bellen. După întâlnire preşedintele a declarat că scopul principal este păstrarea stabilităţii. De aceea vor fi organizate alegeri anticipate la începutul lunii septembrie. Cancelarul Kurz a declarat că doreşte cercetarea întregului „caz Strache” cu toate aspectele sale penale posibile.
Cazul prezintă interes nu doar din punctul de vedere al politicii interne austriece. FPÖ ar fi fost un pilon important al coaliţiei partidelor radicale de dreapta, anunţată de vicepremierul italian Matteo Salvini. Prin dezvăluirea presei, această coaliţie a primit o lovitură puternică, cu doar o săptămână înainte de alegerile europarlamentare. Nu este de mirare că preşedintele Partidului Popular Austriac (VPÖ) şi cancelarul Sebastian Kurz a exploatat rapid posibilitatea de a scăpa de partenerul de coaliţie incomod, care l-a izolat în plan extern. Să nu uităm că EPP prin candidatul său pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber a declarat pentru Der Spiegel că popularii se delimitează de tendinţele populiste, naţionaliste, extremiste sau xenofobe şi trebuie să ia atitudine faţă de partidele care încalcă principiile statului de drept ori tolerează corupţia. Kurz speră că în urma scandalului care a zguduit FPÖ, electoratul de dreapta al acestui partid se va îndrepta către VPÖ.
În presa internaţională au apărut speculaţii privindu-i pe cei care ar fi putut organiza capcana pentru Strache. Publicaţia germană Welt am Sonntag publică opinia şefului Oficiului Federal al Germaniei pentru protecţia Constituţiei (BfV), Thomas Haldenwang potrivit căreia cooperarea în domeniul siguranţei naţionale cu Austria este riscantă. Oficialul spunea că informaţiile secrete pe care austriecii le primesc de la partenerii săi nu sunt în siguranţă în Austria şi pot ajunge în alte state. Această declaraţie, dată la nici o zi de la izbucnirea scandalului, face o trimitere clară la FPÖ ca la un factor de risc pentru siguranţa naţională, având în vedere că serviciile secrete austriece sunt supravegheate de ministrul de interne Herbert Kickl, membru al FPÖ. Acest fapt ar fi putut îngrijora autorităţile germane. Această ipoteză a fost lansată şi de către expertul maghiar în politică externă Ara-Kovács Attila pe blogul său. Autorul aminteşte că tot serviciile secrete germane cu o metodă similară au reuşit să-l elimine pe Berlusconi în anul 2011 din politica italiană. Pe de altă parte, presa maghiară nu exclude nici posibilitatea ca autorul acţiunii de compromitere să fie un serviciu secret rusesc pentru a crea instabilitate, criză guvernamentală în Austria şi astfel ar întârzia exploatarea de gaze naturale şi ţiţei românesc din Marea Neagră prin gazoductul BRUA sau pur şi simplu pentru a crea confuzie înainte de alegerile europarlamentare.
Székely Ervin, Rador