Viziunea vieții fără iubire revelată în premiera Teatrului Național Radiofonic O istorie anonimă de Claudiu Sfirschi-Lăudat

Radio România prin Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia cu public în avanpremieră a producţiei de teatru radiofonic O istorie anonimă de Claudiu Sfirschi-Lăudat (adaptarea radiofonică Oana Cristea Grigorescu, regia artistică Mihnea Chelaru), care va avea loc miercuri, 22 mai, de la ora 17.30, la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Naţional Bucureşti.

Premiera radiofonică va avea loc  joi, 24 mai de la ora 22.30, la Radio România Cultural

Piesa O istorie anonimă se opreşte la o situaţie din realitatea socială a României ultimelor decenii: cazul copilului abandonat, dat spre adopție de către părinții naturali. Tema e pretextul pentru a vorbi despre lipsa iubirii din familie și despre efectele asupra copilului și a viitorului adult, incapabil să ofere, la rândul lui, iubire și compasiune. Cele două cupluri, părinții naturali și părinții adoptivi, parcurg în mod diferit criza relației. Primii înăbușă sentimentele părintești și îndepărtează copilul, negând astfel și iubirea din care acesta s-a născut. A doua pereche de părinți nu poate trece peste bariera psihologică a sângelui străin. Rămân astfel, la rândul lor, străini față de copil. Ambele cupluri tranșează pagmatic relaţia afectivă și văd în copil fie o povară economică, fie o investiţie pentru viitorul suport la bătrâneţe.

Dacă se spune că în clipa morții îți trece întreaga viață pe dinaintea ochilor, poate și  în clipa nașterii avem viziunea vieții ce ne așteaptă, doar că ulterior nu ne-o mai putem aminti. Am pornit de la această idee pentru a povesti un destin anonim, rememorat privind spre viitor. Copilul încă nenăscut ne istorisește posibilul său destin, iar întreaga curgere a viitoarei sale vieţi se derulează în mintea lui în clipa nașterii. Aparenta cronologie a faptelor e fracturată de comentariul copilului, acum adult, care vede sacrificiul nașterii ca angajament fără întoarcere al responsabilității de părinte. Situația are tensiunea tragediei antice, relativizate de prezentul în care individul nu mai e unealta destinului, ci e responsabil pentru alegerile făcute. Copilul devine, astfel, un alt destin ratat între milioanele ce compun societatea românească de azi, pentru că la fel ca în tragedie, alegerile făcute de părinți trec asupra generației următoare, iar copiii vor plăti lipsa iubirii cu incapacitatea lor de a iubi. Piesa noastră atinge indirect o problemă de actualitate: ce vor primi la bătrânețe părinții care își neglijează fizic și emoțional copiii. Interpretarea sensibilă a întregii distribuții dă carne unor personaje frământate, confruntate cu deciziile tinereții.

Piesa O istorie anonimă este debutul radiofonic al dramaturgului Claudiu Sfirschi-Lăudat și propune o voce în afirmare a scenei românești contemporane. Teatrul Național Radiofonic urmărește și caută texte noi de scenă și dorește să stimuleze tinerii autori să participe la munca de scriere și realizare a dramaturgiei spectacolului după standardele teatrului radiofonic. Prin această strategie dorim să trezim interesul tinerilor autori pentru teatrul radiofonic, și astfel să ne îmbogățim repertoriul cu piese care să trateze problematici ale vieții de azi. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, Claudiu Sfirschi-Lăudat este directorul Fundației Culturale Grecești (din 2009), promovând cultura greacă în România. În paralel, desfășoară o activitate de traducător; a publicat tălmăciri din Seferis, Vizyinos, Eleni Ladia, Moutsopoulos, Mavrocordat și Roidis. Scrie cronică de teatru, film și critică literară pentru Observator culturalB-Critic și postmodern.ro. Este autorul textului de spectacol Obsesii, inspirat de opera literară a scriitoarei Margarita Karapanou, în regia lui Yannis Paraskevopoulos, o producție ARCUB (2016-2018).

Oana Cristea Grigorescu

O istorie anonimă de Claudiu Sfirschi-Lăudat.

Adaptarea radiofonică: Oana Cristea Grigorescu.

Regia artistică: Mihnea Chelaru.

Distribuția: Ionuţ Vişan, Mihaela Beţiu, Cosmin Şofron, Irina Movilă, Dorin Andone, Alexandrina Halic, Cornel Mihalache, Violeta Brebiuc,  Ioana Popovici-Chelaru, Alexandra Răduţă, Virginia Rogin, Ion Arcudeanu și copiii Silviu Ionuţ Stănescu, Ana Ţoghină și Luca Voinea Burduşel.

Muzica originală: Andrei Miricescu

Regia de studio: Janina Dicu. Sound design: Mihnea Chelaru.Redactor: Oana Cristea Grigorescu.