RFI: Norica Nicolai (ALDE): Referendumul pe justiție nu poate fi validat

Referendumul pe justiție din 26 mai nu poate fi validat, pentru că încalcă și induce nevoia unor schimbări constituționale, iar acest lucru nu este posibil, declară la RFI eurodeputata ALDE Norica Nicolai, candidată la un nou mandat în PE.

Norica Nicolai precizează că ”ALDE consideră că acest referendum este unul electoral, el antrenează modificări legislative. Sunt două decizii ale CCR care ne spun că nu este de admis un referendum care va duce la modificarea Constituției, pentru că acolo Constituția și legile reglementează o altă procedură. Rămâne la latitudinea fiecăruia să prezinte și să voteze cu DA sau NU la acest referendum”.

”Eu am încercat să explic cât mai clar aceste întrebări, dar este decizia fiecăruia dintre cetățeni dacă suportă acest referendum sau nu. Aș fi așteptat ca cei care l-au promovat să vorbească mai mult, însă nici ei nu o fac. Văd în societatea românească un dublu mesaj. Unii spun prezentați-vă la referendum, deși de pildă la referendumul de familie nu s-au prezentat. Cred că este în continuare o lipsă de respect față de instituțiile fundamentale ale democrației și referendumul este unul dintre ele. Dacă îl utilizăm doar din rațiuni electorale, fără să îi dăm suportul pe care îl are în Constituție și pe care îl merită, ca o formă democratică de consultare a populației, cred că discredităm și această instituție, la fel ca și altele, care au căzut în derizoriu”, spune eurodeputata.

Norica Nicolai consideră că referendumul pe justiție din 26 mai nu poate fi validat: ”Din punctul meu de vedere, nu poate fi validat acest referendum, pentru că el încalcă și induce nevoia unor schimbări constituționale și acest lucru nu este posibil”.

Întrebată de ce nu ar fi posibil ca parlamentarii să deschidă o dezbatere despre modificarea Constituției, eurodeputata ALDE a răspuns: ”Pentru că în momentul de față, Parlamentul nu are o majoritate care să-i permită să abordeze o reformă constituțională. Avem niște reguli foarte clare”.

https://www.rfi.ro/politica-111595-norica-nicolai-referendum-justitie-validat

Cosmin Ruscior

RFI – 20 mai 2019