Guvernul polonez a creat o comisie pentru cercetarea cazurilor de pedofilie

Întreaga Polonie a fost cutremurată după difuzarea unui film documentar despre preoţi catolici care au abuzat copii. Guvernul condus de Mateusz Morawiecki a instituit o comisie specială care să cerceteze cazurile de pedofilie.

Premierul polonez a anunţat ieri formarea unei comisii care va analiza cazurile de pedofilie petrecute în diferite medii sociale – scrie agenţia de ştiri maghiare MTI. În cadrul conferinţei de presă organizată după şedinţa de guvern de marţi, Morawiecki a declarat că sarcina comisiei este „să identifice punctele slabe ale sistemului actual”, şi să elimine toate cazurile de muşamalizare ale abuzurilor sexuale faţă de minori.

Comisia va cerceta şi abuzurile comise de personalul bisericesc, dar va controla şi mediile artistice, educaţionale, şi „toate grupările sociale”, în special cele în care angajaţii, prin natura activităţii lor, intră în contact cu copii – a declarat premierul. Din păcate pedofilia apare în cele mai diverse medii şi „într-adevăr trebuie arsă cu fierul încins” – a spus Morawiecki. Acesta a reafirmat că nici uniforma, sutana, halatul alb, pufoaica sau premiul Nobel (trimitere la regizorul de film de origine poloneză, distins cu premiul Oskar, Roman Polanski acuzat de pedofilie n. r.) nu poate să absolve de răspundere nicio persoană care a comis astfel de fapte.

Prim-ministrul polonez a anunţat că în comisie vor fi cooptaţi şi reprezentanţii opoziţiei parlamentare. Camera inferioară a parlamentului polonez a votat săptămâna trecută legea prin care au fost înăsprite pedepsele pentru infracţiunile comise împotriva libertăţii sexuale. Votul însă a fost boicotat de către grupurile parlamentare ale opoziţiei: Platforma Civică – Coaliţia Civică şi formaţiunea de orientare liberală de stânga Modern. Ambele forţe politice – invocând demascările filmului documentar despre abuzurile comise de preoţi – au susţinut că ar fi nevoie de o comisie laică pentru cercetarea abuzurilor comise de personalul bisericesc, care să aibă acces şi la arhiva bisericii. Numai în acest mod s-ar putea garanta o cercetare obiectivă.

Filmul documentar „Să nu spui nimănui” a fost regizat de Tomasz Sekielski şi fratele acestuia Marek Sekielski. Cei doi au înregistrat cu camera ascunsă cum victimele abuzurilor sexuale, după mai multe decenii, îi caută şi le cer socoteală celor care i-au abuzat. Producţia a fost postată pe You Tube la data de 11 mai şi până în prezent a fost vizionată de aproape 21 de milioane de persoane.

Potrivit statisticilor poliţiei poloneze, în cele mai multe cazuri autorii abuzurilor sunt membri de familie ale victimelor, în general persoane cu pregătire şcolară inferioară. Potrivit declaraţiei adjunctului ministrului justiţiei, Patryk Jaki, în Polonia în prezent 877 de persoane ispăşesc pedeapsa cu închisoare pentru pedofilie. Printre aceștia se regăsesc şi doi preoţi şi un călugăr. Preşedintele partidului de guvernământ Lege şi Dreptate (PiS), Jaroslaw Kaczynski a declarat într-un interviu acordat ziarului Gazeta Polska, care a apărut ieri, că biserica a comis multe greşeli, dar „pe lângă sancţionarea severă a unor preoţi, trebuie să avem în vedere că este vorba despre un fenomen marginal, pe care însă trebuie să îl rezolvăm” – spunea politicianul conservator.

Pedofilia în cadrul bisericilor nu doar în Polonia reprezintă o problemă. Anul trecut în septembrie presa germană a publicat un raport independent potrivit căruia în perioada cuprinsă între anii 1946 – 2014 în Germania au fost abuzaţi sexual 3677 de copii de către 1670 de preoţi catolici. În anul 2015 nunciul apostolic Jozef Wesolowski a fost demis pentru deţinere de materiale pornografice (delict întrodus în legislaţia Vaticanului de către papa Francisc în anul 2013) şi abuzuri sexuale asupra minorilor. Tot în acelaşi an papa a acceptat demisia a doi episcopi americani. Este vorba despre arhiepiscopul de Saint Paul şi Minneapolis, John Clayton Nienstedt şi a adjunctului său Lee Anthony Piché. Deşi vaticanul nu a dat explicaţii, în actul de acceptare a demisiilor a fost invocată sesizarea asociaţiei victimelor abuzurilor sexuale scrie portalul cruxnow.com. În iunie 2018 arhiepiscopul australian Philip Wilson a fost demis de către papă pentru că în anii ’70 a ascuns abuzurile sexuale comise de către un preot, despre care avea cunoştinţă. Wilson a fost condamnat pentru această complicitate la doi ani închisoare în Australia. Papa Francisc a declarat că toţi preoţii care au fost condamnaţi pentru pedofilie îşi vor pierde automat calitatea bisericească pe care o au.

Székely Ervin, RADOR