2019. május 23

Tegnap tizenegyedik-ik alkalommal nyitotta meg kapuit a Román Rádiótársaság által szervezett Temesvári Gaudeamus könyvvásár

A sorrendben 113-ik könyvvásárra a Bega parti városban a Victoriei téren került sor. Az eseményre vasárnapig várják a látogatókat. A Gaudeamus Karaván az ország legnagyobb és legdinamikusabb könyvvására, amelyet jelen esetben a közrádió Gaudeamus Csapata és a rádiótársaság temesvári stúdiója közösen szerveztek meg. A vásár naponta 10.00 és 21.00 óra között, vasárnap 18.00 óráig látogatható. A rendezvény díszelnöke Dr. Marcel Tolcea, egyetemi tanár. (Radio România Actualităţi).

Egyelőre eredménytelenek a hatóságok és a közlekedési célú internetes platformok képviselői közötti tárgyalások

Az Über, Bolt és Clever cégek, valamint a Közlekedési Minisztérium nem tudtak megegyezni egy az alternatív közszállítási szolgáltatásokat szabályozó jogszabály alapvető elemeiben és a felek nem állapodtak meg egy újabb határidőben, amikor a tárgyalások folytatódhatnak. Cătălin Codreanu a Digitális Gazdasági Egyesület elnöke a találkozó végén azt nyilatkozta, hogy két olyan kérdés van, amelyben az álláspontok nem közeledtek egymáshoz: „Ők azt szeretnék, hogy a jármű minél újabb legyen. A gépkocsivezető partnereink a saját autóikat használják. Ha neked van egy 11 éves kocsid, azt használod a saját céljaidra, akkor nem mész el vásárolni egy újat. A birtoklás módja. Ma a birtoklás módja a leasing és az adásvételi szerződés. Miért ne lehetne a haszonkölcsön-szerződés is?”

A közelmúltban elfogadott törvényi módosítások nyomán az internetes platformok révén működtetett alternatív közszállítási cégek egyre kevesebb gépkocsivezetője jelentkezik szolgálatra, mert járműveik nem felelnek meg az előírásoknak. Ennek nyomán megnőtt a várakozási idő és a fuvar ára is. (Rador Hírügynökség)

Az elmúlt évihez képest dupla költségvetéssel, 40 millió lejes tőkével indul az úgynevezett „Háztarási gépek roncsprogramja”

Mától kezdve az érdekeltek a már eddigi elfogadott berendezéseken kívül mosogatógépeket és televíziókat is vásárolhatnak a program keretén belül. A leadott háztartási gépek után kibocsátott értékjegyek révén igénybe vehető kedvezmény mértéke attól függ, hogy az újonnan vásárolt berendezéseknek milyen energiatakarékossági hatásfokuk van. A mosógépek után adott értékjegyek által biztosított kedvezmény 200-300 lej, a mosogatógépek és hűtőládák esetében ez 300-400 lej, 400 lej a légkondicionáló berendezések és 200-500 lej a televíziók esetében. A használt berendezéseket a boltokban kell leadni. A közszolgálati rádió tudósítója, Cătălin Radu elmondta, hogy Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter Prahova megyében fogja felavatni a programot egy újrahasznosítható hulladékokat begyűjtő telepen. (Radio România Actualităţi).

Ferenc pápa romániai látogatása előtt fogadta a Külügyminisztérium küldöttségét

A május 31-én kezdődő pápalátogatás előtt Ferenc pápa találkozott a Külügyminisztérium főtitkárával Laura Elena Chioreannal, aki elmondta a Szentatyának, hogy a bukaresti hatóságok felelősséggel, izgalommal, de örömmel készítik elő a látogatást. A közszolgálati rádió olaszországi tudósítója, Elena Postelnicu arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy a pápalátogatásra készülve a Róma központjában található „Trinita dei Monti” templomban tegnap este koncertet adott a „Cvartetul transilvan” Együttes. (Radio România Actualităţi).

Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony vasárnap részt vesz az európai parlamenti választásokon és az ugyanarra a napra kiírt népszavazásokon is

Ezt tegnap Bákóban jelentette be a kormányfő. Viorica Dăncilă rendkívül fontosnak minősítette az európai parlamenti választásokat, amelyeket – úgy vélte – komolyan kell venni. Ugyanakkor azt mondta, hogy a referendumon is részt fog venni, mert a jogállamiság és a bírói függetlenség hívének tartja magát, de ugyanolyan fontosnak érzi az állampolgári jogok tiszteletben tartását is. „Mindennek egyensúlyban kell lennie” – mondta a miniszterelnök-asszony, aki nem árulta el, hogyan fog szavazni a referendumon. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador