Evreii din Europa şi Israelul sunt atenţi la ascensiunea partidelor extremiste, atât de dreapta, cât şi de stânga, dar şi a partidelor populiste de pe bătrânul continent. Preşedintele Congresului Evreiesc European, Moshe Kantor, avertizează că aceste formaţiuni reprezintă un pericol pentru Europa şi o ameninţare pentru democraţie, inclusiv la adresa comunităţii evreieşti.
Corespondenţă din Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Ierusalimul nu se așteaptă ca alegerile pentru Parlamentul European să aibă un impact considerabil asupra relațiilor dintre Uniunea Europeană și Israel. Va fi important cine va prelua funcția de șef al diplomației europene. Cu Federica Mogherini, considerată de presa europeană ca fiind pro palestiniană, relațiile cu Israelul nu au fost strălucite. Un bun exemplu este acea comisie bilaterală care nu a funcționat. La nivel european, evreii observă cu neîncredere întărirea partidelor populiste de dreapta. Un responsabil politic israelian, citat de „Jerusalem Post”, a declarat că alegerile europene nu vor altera destinul nostru. Nu sunt alegerile pentru președintele american, nici măcar pentru cancelarul Germaniei. O sursă diplomatică afirmă că interesul Israelului este legat de atenuarea criticilor, care, oricum, nu sunt ostile. În ansamblu, Parlamentul European a fost mai favorabil decât politica șefei diplomației europene. Oricum, va rămâne o prioritate pentru viitorul Parlament European gestionarea imigrației musulmane și a terorismului musulman.
Congresul Evreiesc European a publicat o declarație înaintea alegerilor europarlamentare prin care îi îndeamnă pe europene să respingă extremismul și populismul și să apere valorile și libertățile fundamentale./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 mai)