Juncker: Viktor Orbán neagă Uniunea Eropeană

Premierul ungar contestă Uniunea Europeană, a declarat preşedintele demisionar al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild. Politicianul creştin-democrat luxemburghez a subliniat în interviu, publicat în ediţia de vineri a ziarului Bild, precum şi pe pagina sa de socializare, că la mijlocul anilor 1990 a fost „unul dintre cei mai mari admiratori” ai lui Viktor Orbán, care „la vremea aceea era foarte curajos”.

La întrebarea dacă premierul Ungariei provoacă Uniunea Europeană, întruchipată de Juncker, preşedintele Comisiei Europene a subliniat că Viktor Orbán nu o provoacă, ci „neagă Uniunea Europeană”, iar între acestea două există o imensă diferenţă. Jean-Claude Juncker a răspuns cu „nu” la întrebarea dacă direcţia „mai multe state naţionale, mai puţin Bruxelles”, reprezentată de Viktor Orbán, înseamnă viitorul UE. „Nici nu ar mai exista UE dacă toată lumea ar acţiona în mod egoist şi naţional, precum Viktor Orbán”, a declarat Juncker, care a adăugat: Numai că majoritatea oamenilor susţin UE şi de aceea „Orbán nu va reuşi să îşi impună voinţa”.

La întrebarea dacă Ungaria va ieşi din UE, preşedintele Comisiei Europene a răspuns cu „nu”. „În schimb, Orbán va rămâne Orbán; pentru el toţi cei care nu se află la dreapta sa sunt socialişti de stânga ordodocşi”, astfel „şi eu, ceea ce este ridicol”. Politicianul luxemburghez, care se va retrage odată cu alegerea conducerii UE după alegerile europarlamentare, s-a referit şi la cancelarul german Angela Merkel.

Referitor la valul migraţionist care a avut loc în urmă cu patru ani, Juncker a precizat că liderul creştin-democrat al Guvernului german a „procedat corect în toamna anului 2015, iar istoria îi va da dreptate”.”Adevărul este că, dacă Angela Merkel ar fi închis frontiera Germaniei, Austria şi Ungaria s-ar fi prăbuşit sub povara imigranţilor”, a conchis preşedintele Comsiei Europene./rganciu/schelaru

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2019/05/24/juncker-orban-megtagadja-az-europai-uniot

MAGYAR TELEVIZIÓ (Ungaria) – 24 mai