2019. május 27

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték jogerősen Liviu Dragneat

Korrupció miatt jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a  legfelsőbb bíróság a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét. Liviu Dragneát 2016-ban már két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben. Második alkalommal hivatali visszaélés miatt, illetve okirat-hamisításra való felbujtásért állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA).Liviu Dragneanak 24 órán belül börtönbe kell vonulnia, hogy letöltse büntetését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

Sürgösen összehivták a szociáldemokrata vezetőket a párt székházában

Liviu Dragnea letöltendő börtönbűntetésre való itélésének hirére a szociáldemokrata vezetők azonnal összeültek a párt székházában.Viorica Dăncilă kormányfő több miniszter kiséretében érkezett az ülésre, köztük lévén Ecaterina Andronescu tanügyminiszer is, aki elmondta az újságiróknak, hogy a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) el kell ismernie a Liviu Dragnea elitélésével kapcsolatos birósági döntést és megoldást kell találnia a továbblépésre, mint kormányzó pártnak. Marian Oprisan, a vranceai területi szervezet elnöke szerint szomorú pillanatot élnek meg, de mindemellett a pártnak irányt kell változtatnia. A tervek szerint keddre összehivják a  PSD Végrehajtó Biztottságát, amelyen, egyebek mellet, a párt választási eredményeit is kiértékelik. A párt vezetését a rendkivüli kongresszus megszervezéséig valószinüleg Viorica Dăncilă veszi át majd, aki a PSD ügyvezető elnöki tisztségét is betölti. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

Viorica Dăncilă nyilatkozata Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök elitélése után

„Összehivtuk a szociáldemokrata vezetők és a miniszterek egyrészét, hogy együtt döntsünk ezekben a nehéz  pillanatokban a Szociáldemokrata Párt helyzetéről. Függetlenül a Liviu Dragnea iránti érzelmektől, a pártelnök elitélése nehéz helyzetbe sodorta a Szociáldemokrata Pártot. Liviu Dragnea elitélése tragédia saját számára és családja számára egyaránt. Mint pártkollégák mellette és családja mellett vagyunk. Semmilyen formában nem kommentáljuk a hétfői birósági döntést. Nehéz helyzetekben a PSD mindig összefogott és igy teszünk ezután is. Kedden 11 órára összehivjuk a párt Országos Állandó Büróját, mig 18 órára a Végrehajtó Bizottságot. Együtt hozzuk meg döntésünket arról, hogy mi a tenni való azért, hogy egységesek maradjunk és hogyan lépjünk tovább a következő időszakban. Megjegyzem, hogy nem mondok le tisztségemről, függetlenül attól, hogy ki kéri ezt.Tiszteletben tarjuk a parlament döntését egy bizalmatlansági inditvány esetén, amennyiben ezt benyújtják. Tudjuk, hogy fontos az ország stabilitásának megörzése, akárcsak azt, hogy Románia jelenleg az EU soros elnökségét tölti be.A PSD ügyvezető elnökének minőségemben, a párt alapszabályzata értelmében, átveszem a párt elnöki tisztségét”, nyilatkozta a miniszterelnök a PSD ülése után.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

A liberálisok szerint a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt nem hiteles Románia kormányzására

A liberálisok szerint a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt nem hiteles Románia kormányzására és ez a megfelelő pillanat az előrehozott választások megszervezésére, amelyre két lehetőség van: a kormány lemondása, illetve a kormány elleni bizalmatlansági inditvány benyújtása. A vasárnapi szavazás bebizonyitotta, hogy Románia európai állam és független igazságszolgáltatást akar, hangsúlyozták az USR-PLUS szövetség képviselői.A szövetség azt igérte, hogy európai szinten kiáll a korrupció ellenes törvény elfogadása és a közúti infrastruktúra, valamint új korházak megépitésére fontos európai alapok kiegészitése mellett. Másrészt a Pro Románia alakulat a románia balközép politikai tér átszervezésére törekszik és a párt képviselői a PRO Európa független csoport létrehozását szorgalmazzák a képviselőházban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége megkezdte bukaresti látogatását

A Nemzetközi Valutaalap (FMI) küldöttsége hétfőn megkezdte két hetes bukaresti látogatását a román gazdaság éves kiértékelése céljából. Ez idő alatt a küldöttség az igazságügyi minisztérium, a Román Nemzeti Bank és kormányügynökségek, valamint a magánszféra és  a nem-kormányszervezetek  képviselőivel találkozik.A látogatás végén a FMI-delegáció nyilatkozatot közöl. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

Rozália Gănciulescu