Încep negocierile pentru configurarea noului Parlament European

Marile grupuri politice din Parlamentul European au început deja tratativele pentru repartizarea posturilor-cheie de la Bruxelles. Alegerile încheiate ieri au configurat un parlament fragmentat, iar primul mare test va fi numirea viitorului președinte al Comisiei Europene. Mâine este programată o reuniune informală a liderilor europeni, convocată de președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Amalia Bojescu – Cadrul financiar multianual, politica agricolă comună și, nu în ultimul rând, Brexit sunt doar câteva dintre temele ce vor ține agenda viitorului legislativ ales cu o prezență de aproape 51%, cea mai mare din ultimii 20 de ani.
Odată încheiate alegerile, încep negocierile pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. PPE revendică această funcție pentru candidatul său, Manfred Weber, în baza rezultatelor obținute. Însă și socialiștii, la fel și liberalii, și-au manifestat interesul pentru alianțe. Candidatul socialiștilor, actualul prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, spunea aseară la cald că speră în formarea unei coaliții cu un program pentru următorii cinci ani, declarându-se onorat să conducă viitorul executiv. Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, din partea ALDE, declara că scorul obținut de formațiunea sa îi dă dreptul să solicite unul dintre posturile-cheie din instituțiile europene, adăugând că este un nou parlament, iar dominația bipartită s-a încheiat./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 mai)