2019. május 28

Tanácskozik a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetése

A mai megbeszélés tárgya az európai parlamenti választások eredményeinek kiértékelése, valamint a párt további stratégiájának a kidolgozása azt követően, hogy a PSD elnökét, Liviu Dragneát tegnap jogerősen három és fél évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony a PSD ügyvezető elnöke tegnap hivatalosan is átvette a párt vezetését. A kormányfő kijelentette, hogy pártja egy nehéz időszaknak néz elébe, azonban mindenkit arról biztosított, hogy nem fog lemondani tisztségéről. (Rador Hírügynökség)

A Tarom légitársaság ma új jegyvásárlási ajánlatot hirdet meg

A jegyárak 99 eurótól kezdődnek azzal a feltétellel, hogy a jegyvásárlásra mától június 1-ig, az utazásra pedig október 1. és december 15. között kerüljön sor – áll a légitársaság ma kiadott közleményében. A jegyek oda-vissza útra érvényesek. A kedvezmény magába foglalja az ingyenes csomagszállítást, a felszolgált élelmet és a jegyellenőrzést is. A kedvezményes jegyek száma korlátozott. (Rador Hírügynökség)

Unspoken – egy sajátos dzsesszkoncert a Rádió Koncerttermében

Holnap, május 29-én 19.00 órai kezdettel kerül sor a Rádió Kamarazenekarának hangversenyére. A koncertet Simona Strungaru vezényli és fellép az ismert dzsessztrombitás Sebastian Burneci is. A műsoron az Unspoken elnevezésű sajátos műfajú koncert lesz, amelyik ötvözi a dzsessz, a komolyzene, a rock és a népi muzsika elemeit.

Sebastian Burneci a fiatal zenész-nemzedék egyik igen tehetséges tagja, aki részt vesz több nemzetközi dzsessz-projektben is. Ő a Román Rádiótársaság Big Bandjének szólistája, a Bucharest Jazz Orchestra nevű együttes alapító tagja. Burneci mellett fellépnek olyan meghívott művészek is, mint George Natsis zongorista, Adrian Flautistu nagybőgős, Vlad Popescu dobos, Cristian Soleanu szaxofonos, Irina Sârbu énekesnő, Cezar Cazanoi fuvolás, Nicu Patoi gitáros és Ghassan Bouz ütőhangszeres is. Az Unspoken egy igazi zenei csemegének ígérkezik, amelynek zenéjét Sebastian Burneci szerezte, a dalokat pedig Simona Strungaru hangszerelte. (Rador Hírügynökség)

A Stere Gulea által rendezett Moromeţii 2 film elnyerte a Romániai Filmesek Szövetségének (UCIN) nagydíját és kiosztották a testület trófeáját is a 2018-as filmek UCIN-Gáláján

Az eseményre tegnap került sor a Bukaresti Nemzeti Színház stúdiótermében. A Moromeţii 2 film három kategóriában is díjazott lett. A legjobb férfi színművész Horaţiu Mălăele, a legjobb forgatókönyvíró Cristian Nicolescu, és a legjobb ruhatervező Dana Păpăruz lett. A legjobb rendezőnek járó trófeát Constantin Popescu kijelölt rendező vehette át a „Pororoca” című filmért. (Radio România Actualităţi)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja a Nemzeti Liberális Párt (NLP), a Szövetség Románia Megmentéséért (USR) és a Klaus Iohannis államfő által benyújtott óvásokat a büntetőtörvénykönyvet és a büntető eljárási törvénykönyvet módosító törvények ellen

Az elmúlt hét szerdáján a bírák azért napolták el a politikai pártok által benyújtott óvások tárgyalását, hogy azokat együtt vitassák meg az államelnök óvásával. A pártok úgy vélik, hogy a két jogszabály több száz cikkelye ellentmond a jogállamiság elveinek, sérti az Alkotmányt és figyelmen kívül hagyja a témában érdekelt európai fórumok ajánlásait.

Másfelől Klaus Iohannis azt kifogásolja, hogy a törvénykönyvek módosítása során figyelmen kívül hagyták az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit, vagy egyenesen azoknak ellentmondó jogi megoldásokat fogadtak el. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador