Fostul primar al Londrei este acuzat că a minţit publicul în campania pentru referendumul din 2016

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, va fi nevoit să apară în faţa judecătorilor, fiind acuzat că a minţit publicul în campania pentru referendumul din 2016 privind Brexitul. El a spus atunci că Marea Britanie plăteşte săptămânal către Uniunea Europeană 350 de milioane de lire sterline, bani care ar putea fi folosiţi pentru sistemul naţional de sănătate.

Vestea vine într-un moment nepotrivit pentru Boris Johnson, care este considerat favorit pentru înlocuirea Theresei May în funcţia de premier. Corespondentul nostru la Londra, Dan Vasiliu, are detalii.

Reporter: Aceasta a fost una dintre cele mai controversate afirmații făcute în campania pentru referendumul de acum trei ani. Boris Johnson și membrii echipei sale au transmis publicului britanic că un vot pentru ieșirea din Uniunea Europeană va însemna 350 de milioane de lire sterline în plus, care pot fi cheltuite în țară, mai ales pentru sistemul de sănătate. A existat chiar și un autobuz pe care era inscripționat acest mesaj și care a călătorit în mai multe locuri din țară.

Nu se poate măsura cu exactitate influența pe care a avut-o mesajul asupra votanților, dar se crede totuși că a avut un impact semnificativ, motiv pentru care Boris Johnson a fost acuzat de comportament neadecvat într-o funcție publică. Judecătorii au decis astăzi că, deși acuzațiile sunt nedovedite, există motive pentru ca fostul ministru de externe să fie audiat la tribunal.

Momentul este cât se poate de prost pentru Boris Johnson, care se pregătește să își lanseze în mod oficial campania pentru a deveni noul lider al Partidului Conservator. El este cotat ca favorit pentru înlocuirea Theresei May în funcția de prim-ministru, dar este de așteptat ca acest caz să redeschidă discuțiile despre declarațiile controversate făcute de-a lungul timpului și despre capacitatea sau mai degrabă despre incapacitatea sa de a fi lider./mnecula/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 mai