2019. május 30

 Az államelnök és a miniszterelnök a Cotroceni palotában folytatott megbeszélést

Az Elnöki Hivatal szerint a Klaus Iohannis államelnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök közötti megbeszélés szükséges volt a román politikai szintéren május 26-a után bekövetkezett változások miatt. Klaus Iohannis szerdán két miniszter – Teodor Melşcani külügyminiszter és Carmen Dan belügyminiszter – azonnali menesztését kérte. Az államelnök szerint politikai következményei is kell lennie annak ahogyan a szavazást megszervezték a diaszpórában. A Cotroceni találkozót az is szükségessé tette, hogy Klaus Iohannis elutasitotta Titus Corlăţean kinevezését a stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségbe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)

Klaus Iohannis tanácskozásra hivta a parlamenti pártok képviselőit

Klaus Iohannis államelnök úgy döntött, hogy a jövő héten a parlamenti pártok képviselőivel konzultál az igaszágügyi törvények módositásáról, „miután az igazságszolgáltatásról szóló nészavazáson hat és fél millió állampolgár szavazott igennel a két kérdésre”. Klaus Iohannis szerint „most elérkezett a pillanat a referendum eredményének gyakorlatba ültetésére és úgy döntöttem, hogy tanácskozásra hivom a parlamenti pártokat a legjobb megoldás felkutatása érdekében”. Mint hozzáfűzte, már megküldte a meghivókat a parlamenti pártoknak, jövő keddre és szerdára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)

Pápalátogatás – Rendkivüli intézkedések a „Henri Coandă” nemzetközi repülőtéren

Ferenc pápa romániai látogatása alkalmából a „Henri Coandă” nemzetközi repülőtéren csütörtökön és pénteken rendkivüli biztonsági intézkedéseket hoznak. Emiatt torlódások alakulhatnak ki a repülőtérre vezető és a repülőtérről a város fele vezető útszakaszon. Épp ezért a repülőtér vezetősége azt ajánlja azoknak, akik ezekben a napokban utaznak, hogy számitsanak több időt a repülőtérre való eljutásig, hogy ne késsék le a járatokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)

Bizalmatlansági inditványt nyújtanak be Teodor Meleşcanu külügyminiszter ellen

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátorai a jövő héten egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtanak be a Szenátusban Teodor Meleşcanu külügyminiszter ellen és lemondását követelik amiatt, hogy – véleményük szerint – hiányosan szervezték meg a külföldön élő románok számára az európai parlamenti választásokat és a referendumot. Cristina Prună, az USR képviselőházi frakcióvezetője csütörtökön bejelentette, hogy a jövő héten az USR, PNL PMP (Népi Mozgalom Párt) és a Pro Románia képviselői a diszpórában leadott szavazatokat kivizsgáló bizottság létrehozását fogják kérni a Képviselőházban. Az ellenzéki képviselők magyarázatot akarnak Carmen Dan belügyminisztertől is az EP-választás és a népszavazás megszervezéséről, mivel „Romániában is voltak olyan szavazó kerületek, ahol május 26-án hosszú sorok alakultak ki”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)
Rozália Gănciulescu/rganciu