2019. május 31

Ferenc pápát katonai tiszteletadással fogadták a Cotroceni palotában

Ferenc Pápa pénteken, helyi időszerint 11:00 órakor megérkezett Bukarestbe. A Szentatyát az Otopeni repülőtéren Klaus Iohannis államfő fogadta. Az elnöki és püspöki kari fogadás után egy Dacia Logan kocsin Ferenc pápát az elnöki palotába kisérték. A Cotroceni palotában Klaus Iohannis államfő és felesége, Carmen Iohannis, köszöntötte a katolikus egyházfőt, majd az államelnöki rezidencián található Marinescu-platón diákok, fiatalok, egyetemisták csoportjai fogadták.A szentatya románul szólt a díszőrséghez, és az elnöki delegáció, valamint a katolikus egyház küldöttségének minden tagjával kezet fogott. A Cotroceni hivatalos fogadtatás után négyszemközti megbeszélést tartott Ferenc pápa és a román államfő. Ferenc pápa először a román világi vezetőkkel találkozott, majd a többségében ortodox vallású Románia patriarkátusánál tett ökumenikus látogatást, és Daniel pátriárkával együtt a Nemzet Megváltása román ortodox katedrálist is felkereste.Délután a bukaresti római katolikus Szent József székesegyházban pontifikált szentmisét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

A társadalmi és politikai erők összefogására buzdított Ferenc pápa

Összefogásra buzdított, a politikai, gazdasági, társadalmi és szellemi erők együttműködésének erősítését sürgette Ferenc pápa pénteken a bukaresti elnöki hivatalban román állami vezetők és a civil társadalom képviselői előtt.  A katolikus egyházfő örömét fejezte ki, hogy a néhai II. János Pál pápa történelmi látogatása után húsz évvel, a román uniós elnökség idején tehet látogatást Romániában, 30 évvel az után, hogy az ország felszabadult az elnyomás és elszigeteltség alól, ami lehetővé tette, hogy a polgárok ismét szabadon vallhassák meg hitüket. Ferenc pápa az emigrációt nevezte Románia legsúlyosabb társadalmi problémájának, amely falvak elnéptelenedéséhez vezetett. Megértéssel szólt ugyanakkor azokról a román vendégmunkásokról, akik hátrahagyva családjukat, külföldön vállalnak munkát.  A pápa azzal zárta beszédét, hogy a katolikus egyháztól nem idegen, sőt szerves része a nemzeti érzés, és Romániában is hozzá akar járulni a társadalmi és szellemi élet fejlődéséhez. Ferenc pápa Isten áldását és a Szűzanya oltalmát kérte Románia minden lakójára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Klaus Iohannis: a pápai diplomácia a béke és egyensúly megteremtését segíti elő

A román nép úgy tekint a pápa látogatására, mint bátorításra az emberek közötti igazságosság és szeretet társadalmának kialakításához – mondta Klaus Iohannis államfő a romániai látogatáson lévő Ferenc pápához intézett beszédében. „1999. május 9-én, romániai látogatásának végén II. János Pál pápa azzal az üzenettel távozott, hogy hisz országunk jövőjében, hisz európai elköteleződésében, hisz abban, hogy civilizációnk a híd szerepét tölti be a Nyugat és a Kelet között. Ma kijelenthetem, hogy az akkori üzenet meghozta gyümölcsét, és Románia az egységes Európa családjában lelt új útra. Kevesebb mint egy héttel ezelőtt ez az európai út megerősítést nyert az itthon és külföldön élő román állampolgárok révén” – mondta Johannis a Cotroceni-palotában, hozzátéve, hogy a pápai diplomácia a béke és egyensúly megteremtését segíti elő a világot foglalkoztató kérdésekben. „Néhány napig Románia védelmezőjének, Szent Andrásnak a földjén lesz, és biztos vagyok benne, Szentatyám, hogy Bukarestben, Iaşi-ban, Csíksomlyón és Balázsfalván is a legnagyobb szeretettel fogadják majd. Megismerheti azt az országot, amelyet Szent János Pál pápa oly szép kifejezéssel élve a Szűzanya kertjének nevezett. Mi örömmel leszünk Róma püspökének házigazdái, hisz az a mi nyelvünk és hitünk bölcsője” – jelentette ki az államfő. Megemlítette azt is, hogy ebben a félévben Románia tölti be az Európai Unió Tanácsa elnöki tisztségét. „Vigyáznunk kell közös hazánkra, Európára” – fogalmazott Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Az év első hónapjaiban hatezer hétszázan vettek részt több mint 300 képzési programban

Csaknem 6.700 személy – többnyire munkanélküliek – vett részt az év első négy hónapjánban több mint 300 képzési programban, közölte az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM). A legnagyobb érdeklődést a 45 évnél idősebb korúak tanusitották e programok iránt, mig a legkevésbé a 25 év alatti fiatalok. Az ANOFM szerint a képzési tanfolyamokon résztvettek mintegy 60%-a szakiskolai, liceumi és szakliceumi végzettséggel rendelkezett. Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség júniusban csaknem 160 szakmai átirányitási programot szervez, , országos szinten, biztonsági ügynökök, kereskedelmi dolgozók és más szakmák képzésére.Ezekben a programokban 2.700 személy vehet részt és a legtöbb tanfolyamot, a legnagyobb részvétel mellett, Vrancea, Dâmboviţa, Maros megyékben és Bukarestben szervezik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Demeny Andrei – RADOR