Călătoria apostolică a Papei Francisc se încheie la Blaj, unde va oficia beatificarea a şapte episcopi greco-catolici români

Călătoria apostolică a Papei Francisc în România se încheie astăzi. Dimineaţă, Suveranul Pontif va pleca din Capitală, unde a înnoptat la sediul Nunţiaturii Apostolice, pentru a ajunge la Blaj. În ultima zi petrecută în ţara noastră, Sfântul Părinte va oficia care au murit pentru credinţă în timpul comunismului. Ei vor fi trecuţi în calendar cu numele de fericiţi şi vor fi sărbătoriţi, în fiecare an, la 2 iunie. Remus Rădulescu despre liturghia de la Blaj:

Reporter: Remus Rădulescu – Pe Câmpia Libertății din Blaj zeci de mii de credincioși vor asista la o liturghie în rit bizantin în limba română, prezidată de Papă, care va sluji în limba latină. Cei șapte episcopi au mărturisit fidelitatea față de Biserica Romei, în condițiile de presiune ale statului comunist de a trece la ortodoxie, după ce Biserica Greco-Catolică a fost desființată în 1948. Dintre cei șapte, patru au murit în detenție, iar ceilalți în domiciliul forțat în mănăstiri ortodoxe, pentru că au refuzat să renunțe la identitatea lor religioasă. Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu – numele lor va fi înscris în calendarul Bisericii Catolice din România pentru ziua de 2 iunie. Alegerea ca însuşi Papa să oficieze beatificarea este un semn de prețuire față de Biserica Greco-Catolică română, desființată în timpul comunismului, crede episcopul auxiliar Claudiu Pop de la Blaj.

Claudiu Pop: Beatificarea episcopilor greco-catolici, asumată de către Papa Francisc personal, un gest extraordinar, merge pe urmele Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, foarte apropiat de bisericile persecutate din Europa de Est. Cunoștea personal situația și de aceea am simțit întotdeauna o căldură cu totul aparte. Am simțit același gen de căldură la Papa Francisc, chiar dacă dintr-un context diferit, în momentul în care am vorbit de vizita în România, de invitația la Blaj și de beatificare. A spus atât de simplu: vin și fac eu beatificarea.

Realizator: La liturghia de beatificare oficiată de Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj vor asista astăzi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă. Slujba va fi transmisă în direct la Radio România Actualităţi, cu începere de la ora 11:00./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iunie