Donald Trump îndeamnă Marea Britanie să nu achite suma de 50 de miliarde de dolari convenită cu UE

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avut a doua intervenţie în politica Marii Britanii, sugerând că britanicii ar trebui să părăsească negocierile pentru Brexit purtate cu Uniunea Europeană şi să nu achite suma de 50 de miliarde de dolari americani pe care îi datorează Bruxelles-ului dacă nu obţine acordul dorit.

Domnul Trump a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat cotidianul Sunday Times înainte de vizita oficială pe care o va face în Marea Britanie săptămâna viitoare. Donald Trump a declarat cotidianului că guvernul britanic ar trebui să refuze plata facturii „de divorţ” în sumă de 50 de miliarde de dolari, convenită cu UE şi a sfătuit chiar guvernul de la Londra să dea în judecată Uniunea Europeană pentru a obţine muniţie suplimentară în negocierile pentru Brexit.

Vizita oficială a lui Donald Trump este controversată, liderul opoziţiei Jeremy Corbyn boicotând banchetul de stat organizat de britanici în onoarea liderului american. Primarul londonez, Sadiq Khan, a scris într-un material publicat de cotidianul The Observer că este „nebritanic” să se întindă covorul roşu unui bărbat pe care l-a calificat drept un politician de extremă dreapta./cstoica/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 2 iunie