Zeci de mii de pelerini îl întâmpină pe Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj

Zeci de mii de pelerini îl întâmpină pe Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj, unde este programată în scurt timp Liturghia de beatificare a 7 episcopi greco-catolici români care au murit pentru credință în timpul comunismului. Pentru detalii suntem acum în direct cu Andreea Bogdan, corespondenta Radio România Actualități în județul Alba.
Bună dimineața, Andreea! Te ascultăm.

Reporter: Bună dimineața, bine v-am regăsit! Chiar trăim momente istorice şi emoţionante acum la Blaj, pentru că a sosit doar de câteva clipe şi Papa Francisc aici pe Câmpia Libertății, în aplauzele sutelor de mii de pelerini. Sunt foarte mulți oameni aici, 100.000, ne-au transmis cei de la Administraţia Prezidențială, atât pe Câmpia Libertății, cât și pe arterele care împrejmuiesc această câmpie. Papa Francisc a ajuns, văd foarte mulți pelerini cu lacrimi în ochi, este emoționant ceea ce se întâmplă, a fost o schimbare de ultim moment, deși era programat să ajungă cu elicopterul aici pe Câmpia Libertății, a venit cu mașina cu o coloană oficială, iar asta pentru că de dimineață am avut un cod galben de ceață în județul Alba. Dar iată că s-a întâmplat – odată cu sosirea Papei a ieșit și soarele, este senin, este frumos, exact cum spuneau pelerinii cu care am stat de vorbă încă de la primele ore ale dimineții, odată cu sosirea Papei se va însenina. Se întâmplă acest lucru.

Papa este aici așa cum sunt și membrii familiei regale, sunt foarte mult oficialități în Tribuna VIP, președintele țării, Klaus Iohannis, a ajuns de asemenea și premierul ţării, Viorica Dăncilă, vor participa cu toții la slujba și dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a 7 episcopi martiri, este vorba despre episcopii greco-catolici care au preferat moartea în locul trădării credinței în fața prigoanei comuniste. Un moment emoționant, poate cel mai important moment din întreaga vizită a Suveranului Pontif în țara noastră.

Trebuie să vă mai spun și că acest scaun pe care va sta Papa aici pe Câmpia Libertății este unul special construit, din lemn din închisorile în care au fost închiși episcopii martiri. Așadar, a ajuns, se cântă acum Pelerinii, este corala atât de frumoasă care cu siguranță este auzită și de către ascultătorii noștri de la Radio România Actualități, a fost primit cu aplauze, cu lacrimi în ochi, este emoționant ce se întâmplă aici, parcă nici mie nu-mi vine să cred./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iunie