Plante şi mirodenii care ne ajută să rămânem în formă vara

Condimentele şi mirodeniile au proprietăţi de-a dreptul miraculoase, fiind opţiunea cea mai accesibilă pentru îngrijirea sănătăţii, deoarece se află literalmente peste tot în jurul nostru. Iată câteva astfel de plante care ne ajută să ne menţinem în formă pe timpul verii.
Busuiocul este considerat „regele tuturor ierburilor şi condimentelor”, fiind extrem de util pentru sănătate şi pentru vindecarea naturală a întregului organism. Este bogat în vitamine şi este un imunostimulant natural. Datorită conţinutului ridicat de uleiuri esenţiale, are efect antiseptic, ameliorant al durerii, antiinflamator şi relaxant în caz de oboseală. De asemenea, îmbunătăţeşte circulaţia, stabilizează zahărul din sânge. Antioxidanţii naturali din busuioc protejează organismul împotriva acţiunii radicalilor liberi, împiedicând îmbătrânirea celulelor.
Menta este una dintre cele mai folosite plante. Ajută digestia, calmează procesele inflamatorii în sistemul digestiv, combate excesul de greutate, deoarece stimulează enzimele digestive responsabile de absorbţia substanţelor nutritive şi grăsimile alimentare, transformându-le în energie utilizabilă.
Muşeţelul este o plantă care se găseşte în fiecare casă. Datorită uleiurilor volatile şi proprietăţilor sale antibacteriene, este un remediu natural pentru o serie de boli – de la iritaţii ale pielii la dureri articulare, probleme respiratorii şi de stomac. Se foloseşte atât intern, cât şi extern.
Coriandrul este, de asemenea, cunoscut sub numele de pătrunjel chinezesc. Acesta conţine unsprezece compuşi de uleiuri esenţiale, o serie de vitamine şi minerale, şase tipuri de acizi utili, ceea ce îl face valoros pentru combaterea diverselor boli. Coriandrul ameliorează problemele pielii, scade tensiunea la persoanele care suferă de hipertensiune arterială, întăreşte oasele, reduce nivelul de colesterol rău./ddaniela

www.dariknews.bg – 4 iunie