Abordarea BNR în privinţa aderării la zona euro a României este una echilibrată

Adoptarea monedei euro de către România a fost temă de dezbatere astăzi la o conferinţă de profil.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a atras atenţia că este nevoie de respectarea reală a criteriilor de convergenţă, acestea fiind: stabilitatea preţurilor, adică o inflaţie de sub 1,5%, finanţe publice solide şi sustenabile, adică un deficit de sub 3%, stabilitatea cursului de schimb şi o rată a dobânzii pe termen lung convenabilă. La fel de important este să păstrezi ritmul procesului de adoptare a monedei euro, mai spune Mugur Isărescu, subliniind că abordarea Băncii Naţionale este una echilibrată.

Mugur Isărescu: Pentru a avea succes în adoptarea monedei euro trebuie să fii un maratonist mai degrabă decât un sprinter. Aș vrea să spun, fiind o țară de sorginte latină, că proverbul latin „Festina lente” se potrivește perfect abordării noastre. Să ne grăbim într-o manieră lentă pe calea convergenței, înseamnă să obținem un ritm sustenabil pe termen mediu și lung. În plus, ar trebui să fim conștienți că procesul de convergență este unul continuu care se va derula și după aderarea la zona euro.

Realizator: Directorul Birourilor FMI din Europa, Jeffrey Franks, a subliniat la aceeaşi conferinţă pe tema extinderii zonei euro că ţări ca România şi Bulgaria, care aspiră să adere la UE trebuie să respecte anumite criterii, să aibă sectoare financiare robuste şi supravegheate, dar şi instituţii de calitate.

Jeffrey Franks: Cred că elementul-cheie aici este reprezentat de calitatea şi guvernanţa instituţiilor. Va fi un factor determinant. Când aud oameni în România care atacă indepedenţa Băncii Centrale cred că asta nu vă pune în direcţia de a vă apropia de calitatea de membru al zonei euro. Sau când vedem o serie de valori, nu tocmai pozitive pentru alţi indicatori privind instituţiile, acestea ne arată anumite zone unde mai este încă de lucru.

Realizator: Pentru crearea unei zone euro mai rezistente la şocuri, reprezentatul FMI a apreciat că ar fi necesară o capacitate fiscală centralizată, paşi mai hotărâţi în direcţia uniunii pieţelor de capital şi o întărire a regulilor fiscale, transmite reporterul nostru Iulian Olescu./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iunie