Celebra partitură din filmul Concertul, la Sala Radio

Vineri, 7 iunie (ora 19:00), aveţi ocazia de a asculta la Sala Radio una dintre cele mai emoţionante partituri compuse vreodată: Concertul pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, lucrare a cărei celebritate a fost sporită de filmul Concertul (2009), în regia lui Radu Mihăileanu.
Scenariul peliculei este conceput în jurul acestei partituri pe care cunoscuta publicaţie The Gramophone a inclus-o în top 10 concerte de gen compuse vreodată. În 2010, filmul a primit la Paris premiul César pentru cea mai bună coloană sonoră.
Concertul va fi interpretat de violonistul Bogdan Zvorişteanu, concertmaestru al prestigioasei orchestre Suisse Romande (Geneva – Elveţia), alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului german Moritz Gnann. Acesta se află pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, după ce în 2018 a fost aplaudat pe scena Sălii Radio în cadrul Festivalului RadiRo, când a dirijat BBC Philharmonic.
Un hipersensibil şi un introvertit, Ceaikovski şi-a tradus permanent sentimentele în creaţiile sale. Unicul său concert pentru vioară şi orchestră a fost creat în 1878, într-un moment dramatic al vieţii sale. După mariajul scurt şi eşuat cu Antonina Miliukova îşi revenea dintr-o stare depresivă într-o staţiune din Elveţia. După o perioadă de „tăcere” creativă, concertul pentru vioară se pare că a reprezentat un fel de trezire la viaţă, astfel încât prima variantă a fost gata în doar o lună de zile!
Seara se va deschide cu uvertura Egmont de Beethoven şi în partea a doua a evenimentului de la Sala Radio veţi asculta Simfonia nr. 2 semnată de Brahms. Asemănată deseori cu Simfonia a 6-a – Pastorala de Beethoven, prin atmosfera liniştită pe care o redă, lucrarea lui Brahms a avut premiera absolută în 1877, la Viena.
Moritz Gnann s-a născut în Tübingen, Germania, şi a studiat dirijatul la Berlin şi Dresda. S-a perfecţionat cu mari maeştri ai baghetei: Andris Nelsons, Donald Runnicles, Simon Rattle şi Christian Thielemann. Din 2015, acesta colaborează ca dirijor asistent cu Orchestra Simfonică din Boston şi este frecvent invitat al teatrelor lirice şi al orchestrelor simfonice din Germania. A lucrat cu Andris Nelsons la realizarea spectacolelor cu operele Lohengrin şi Parsifal de Richard Wagner în cadrul Festivalului de la Bayreuth. Moritz Gnann a dirijat producţii de operă la Deutsche Oper din Berlin şi la Semperoper din Dresda.
Născut la Bucureşti, Bogdan Zvorişteanu a început să studieze vioara cu tatăl său, Radu Zvorişteanu şi ulterior a studiat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi la Academia de Muzică Menuhin Gstaad/Blonay. A câştigat premii la concursurile Tibor Varga – Sion, George Enescu – Bucureşti, Leopold Mozart – Augsburg, Pierre Lantier – Paris şi la Concours International de Genève.
Alături de chitaristul Alessio Nebiolo, Bogdan Zvorişteanu formează Duo Dansio, iar în anul 2018 cei doi artişti au înregistrat un compact disc intitulat La Danza, pentru Flipper Music. În anul 2007, Bogdan Zvorişteanu a înfiinţat Tharice Virtuosi, un ansamblu cameral condus de Liviu Prunaru. În 2012, ansamblul a înregistrat un compact disc care a inclus octetele de M. Bruch şi J. Svendsen pentru casa de discuri Claves. Un nou dublu compact disc va apărea în finalul acestui an. Pentru Casa de discuri Dinemec Classics, Bogdan Zvorişteanu a înregistrat în 2008 sonatele şi partitele de J. S. Bach.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

RADOR (5 iunie)