RADOR: Marco Giungi, ambasadorul Italiei la București: “Legăturile comerciale cresc în continuare, fiind un semn concret de încredere între cele două țări”

Legăturile comerciale dintre România și Italia cresc în continuare și reprezintă “un semn concret de încredere reciprocă”, a declarat, miercuri seara, ambasadorul Italiei la București, Marco Giungi, în cadrul recepției organizate la reședința sa, cu ocazia Zilei Naționale a Italiei, care a avut loc pe 2 iunie.
Ambasadorul italian a dorit să sublinieze că “investițiile aduc bogăție, în ciuda retoricii naționaliste de modă veche ce duce cu gândul la multinaționalele malefice care vin și exploatează țara. Economiile noastre, mai ales de când România a intrat în Uniunea Europeană, sunt tot mai integrate”.
Totodată, Giungi a vorbit și despre colaborarea militară, deoarece Forțele Aeriene Italiene (IAF) se află pentru prima dată în România. Detașamentul italian format din aproximativ 130 de militari, printre care piloți și personal tehnic, cu aeronave Eurofighter Typhoon, dislocat pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, participă la executarea unor misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comanda NATO, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române. Astfel, patru avioane care fac parte din misiune, au survolat Ambasada Italiei de la București, în deschiderea recepției, fiind o surpriză plăcută pentru invitați.
“Participarea noastră la Brigada Multinațională Sud-Est, iar acum la operațiunile NATO de poliție aeriană sunt dovada concretă a angajamentului nostru de a asigura apărarea Europei si a Alianței”, a mai afirmat diplomatul italian.
Și George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene, a ținut un discurs despre relațiile puternice dintre cele două țări. “Suntem recunoscători pentru susținerea pe care Italia a acordat-o României pentru intrarea în Uniunea Europeană, dar și pentru cooperarea militară și pentru parteneriatul economic strategic”, a declarat Ciamba, care a ținut să sublinieze importanța vizitei Papei Francisc în țara noastră și a desfășurării Summit-ului European de la Sibiu.
În deschiderea evenimentului, sopranii Mădălina Barbu, Iustinian Zetea și Andreiana Roșca Geamănă au intonat imnurile Italiei și al României, iar la final profesorii Otilia Doroteea Borcia și Ștefan Damian au primit Ordinul “Steaua Italiei” în grad de Cavaler.

Oana Avram, RADOR (5 iunie 2019)