Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru dezbaterea crizei din Sudan

Opoziţia sudaneză şi-a chemat simpatizanţii în stradă şi a respins planul armatei privind organizarea de alegeri peste nouă luni. Acesta a fost făcut public după intervenţia brutală, soldată cu zeci de morţi, împotriva manifestanţilor prezenţi la un protest permanent organizat în faţa sediului comandamentului armatei din Khartoum. Protestatarii doreau ca generalii veniţi la putere după puciul împotriva fostului dictator Omar al-Bashir să predea puterea către un guvern de tranziţie civil. Situaţia a fost dezbătută şi în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia şi China au blocat un document care condamna uciderea civililor şi cerea încetarea imediată a violenţelor.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Consiliul de Securitate s-a întâlnit ieri după-amiază într-o reuniune cu ușile închise pentru a discuta criza din Sudan, după ce Consiliul militar de la Khartoum a anunțat organizarea de alegeri în nouă luni de zile. Consiliul militar de la Khartoum a făcut anunțul ieri, după ce forțele sale de securitate au ucis luni aproape 40 de protestatari, dispersându-i violent pe manifestanții care cereau transferul către o autoritate civilă a puterii preluate de liderii militari după înlăturarea de la putere, la 11 aprilie, a președintelui Omar al-Bashir.
„Legitimitatea nu poate veni din țeava unei arme” – a spus ambasadorul Germaniei la Națiunile Unite, Christoph Heusgen, cerând revenirea urgentă a liderilor militari și a coaliției de opoziție la masa negocierilor. Ambasadorul Heusgen a respins decizia plenului Consiliului militar de la Khartoum de a organiza alegeri în nouă luni de zile, argumentând că nu există condițiile pentru desfășurarea de alegeri generale: „A cere acum, în pripă, alegeri înseamnă a nega democrația” – a spus reporterilor de la Națiunile Unite diplomatul german.
Secretarul general ONU, António Guterres, a cerut și el desfășurarea de negocieri pentru transferul pașnic de putere la o autoritate civilă./rpatulea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 iunie)