2019. június 6

 Hősök Napja – Klaus Iohannis államfő üzenete

A Hősök Napja alkalmából intézett üzenetében Klaus Iohannis államfő arra ösztönözte a románokat, hogy az akadályok leküzdésére ihletődjenek a hősök követésre méltó önfeláldozó tetteiből. „Honfitársainak hősi tetteikkel és hazaszeretetükkel megvédték az ország integritását és szabadságát, valamint a nemzeti méltóságot. A fiatal nemzedékek nevelése az értékek szellemében nagyon fontos és mindannyiunk számára a legfontosabb kell, hogy legyen”, hangsúlyozta Klaus Iohannis üzenetében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

Viorica Dăncilă üzenete a Hősök Napja alkalmából

„A Hősök Napján nemcsak azokról emlékezünk, akik az elmúlt évszázadok háborúiban életüket áldozták a hazáért, a román nemzetért, hanem azokról a hősökről és mártirokról is, akik a kommunista börtönökben pusztultak el, valamint azokról a román katonákról is, akik az elmúlt évtizedekben a memzetközi hadszintereken veszitették életüket”, hangsúlyozta üzenetében Viorica Dăncilă miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a kormány tisztelettel adózik mindazok iránt, akik életükkel védték a román nép szabadságát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

EP-választások: A DNA vizsgálja a külföldi szavazás megszervezését

Kivizsgálásba kezdett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a május 26-i európai parlamenti választások külföldi szavazókörzeteinek megszervezésével kapcsolatban. A korrupcióellenes ügyészek átvették a főügyészségtől a kivizsgálásokat, amely mintegy 50 feljelentést továbbitott a DNA-nak, amelyek a szavazati jog gyakorlásában felmerült rendellenésségekre utalnak. Az EP-választáson és az ezzel egyidőben megszervezett nészavazáson számos szavazókörzetben a külföldi román állampolgárok nem gyakorolhatták vagy hosszas vátakozás után gyakorlhatták szavazati jogukat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

A levélszavazás bevezetésén dolgoznak

Az Állandó Választási Hatóság sürgösségi rendelet-tervezetetet készit elő a levélszavazás és az előszavazás bevezetésére az őszi elnökválasztáson. Florin Mituleţu Buică, az intézmény elnöke közölte, hogy a tervezetet a jövő héten megvitatják a civilszervezetekkel, a kormánnyal és az Elnöki Hivatallal. „A levélszavazás megvalósitható és van idő arra, hogy a következő időszakban – júliusban, augusztusban, szeptemberben a szavazók regisztráljanak, hogy ezáltal éljenek szavazati jogukkal”, fűzte hozzá Florin Mituleţu Buică. A választás első fordulójára a szavazóleveleket kiküldik az állampolgárok lakcimére. A szavazás második fordulójára valószinüleg sikerül az Állandó Választási Hatóságnak létrehoznia egy portált, amelyről a külképviseletek kinyomtatják a szavazó lapokat az előzetes szavazásra. Az Állandó Választási Hatóság elnöke megjegyezte azonban, hogy az elektrónikus szavazat nem lesz elérhető az idei elnökválasztáson, mivel az ezzel járó  műszaki kérdések túl lépnek a jelenlegi lehetőségeken. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

Andrei Demeny