Interpolul face un apel public la identificarea celor mai periculoşi criminali ai mediului

Poliţia internaţională a solicitat ajutor pentru a-i prinde pe cei mai periculoşi infractori din sfera mediului. De Ziua mondială a mediului, Interpolul a lansat apelul la identificarea a şapte persoane responsabile de crime de amploare împotriva mediului. Cei şapte sunt acuzaţi de infracţiuni precum deversarea unor reziduuri periculoase, defrişări ilegale şi contrabandă cu fildeş. Secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, a spus: „Crimele împotriva mediului au loc la scară industrială, iar grupurile transnaţionale ale crimei organizate scot profituri de miliarde de dolari, subminând în acelaşi timp statul de drept şi ameninţând securitatea naţională. Crimele împotriva mediului au un impact global, ceea ce impune un răspuns global”. Se estimează că profiturile celor de la vârful reţelelor infracţionale de acest tip sunt cuprinse între 110 miliarde de dolari şi 281 de miliarde de dolari anual.
Cei şapte daţi în urmărire generală de Interpol pentru crime împotriva mediului sunt:
*Guo Qin Huang, de 42 de ani, şi Muk Nam Wong, 62 de ani, daţi în urmărire în China pentru trafic de specii protejate şi produse derivate din acestea.
*Nicholas Mweri Jefwa, 44 de ani, şi Samuel Bakari Jefwa, 29 de ani, daţi în urmărire de Kenya pentru contrabandă cu trofee de braconaj şi activitate de crimă organizată.
*Fraţii albanezi Ergest Memo, 34 de ani, şi Taulant Memo, 33 de ani, daţi în urmărire de Grecia pentru defrişări ilegale într-o pădure protejată. Taulant Memo este căutat şi pentru port ilegal de armă.
*Bhekumusa Mawillis Shiba, 39 de ani, dat în urmărire de Eswatini – fostul teritoriu Swaziland – pentru delicte împotriva mediului natural.
Agenţia a făcut apel la public să nu ia pe cont propriu încercarea de a-i prinde pe criminali, ci să contacteze poliţia locală sau Interpolul./abuzoian

(www.theguardian.com – 5 iunie)