Socialdemocraţii au câştigat alegerile parlamentare din Danemarca

Socialiştii europeni au o perioadă bună faţă de cea anterioară, pentru că după ce au câştigat în Finlanda şi în Spania, acum pot prelua guvernarea şi în Danemarca, în urma alegerilor parlamentare care au avut loc ieri.

Potrivit exit poll-ului, Socialdemocraţii au câştigat 26,6% din voturi. Ei sunt urmaţi de Partidul Liberal cu 22,5%, Partidul Popular Danez 9,3%, Partidul Social Liberal 8,4%, Partidul Popular Socialist 7,3%, Alianţa Roşu-Verde 6,9%, Partidul Conservator 6,2%. restul candidaţilor au primit mai puţin de 5% – scrie portalui danez de limbă engleză Lokal.

Preşedintele partidului numit Socialdemocraţii, Mette Frederiksen are cele mai mari şanse să formeze guvernul. Modul condiţional este motivat de faptul că partidul nu deține o majoritate absolută şi încă nu se ştie dacă va reuşi sau nu să formeze o coaliţie de guvernare – este de părere cotidianul britanic The Guardian. Deşi Frederiksen se declară un socialdemocrat convins, a fost acuzat şi de către politiciani din stânga eşichierului politic, că a direcționat partidul spre dreapta şi că ar cocheta cu idei antiimigraţioniste.

Cu toate acestea, Socialdemocraţii au o politică economică de stânga. Aceștia își doresc ca statul să nu renunţe la anumite pârghii în ceea ce priveşte viaţa economică şi financiară. Vor să controleze mai strict activitatea băncilor şi a firmelor multinaţionale, totodată nu exclud introducerea taxelor vamale suplimentare, dacă interesele naţionale o cer.

Guvernul aflat încă în funcţie condus de Lars Løkke Rasmussen, din partea Partidului Liberal (Venstre) a înăsprit anul trecut reglementările legale privind statutul imigranţilor, care permite ca aceştia să fie deposedaţi de bijuteriile lor și interzice folosirea vălului islamic. Pe baza legii a fost creat un centru de expulzări pentru imigranţii care comit infracţiuni, au limitat posibilitatea imigrării pe motivul unificării familiei şi nu pot fi eliberate decât autorizaţii de şedere temporare. Văzând popularitatea acestor legi, Socialdemocraţii nu au promis nicio relaxare în privinţa reglementării imigraţiei. Mai mult, au susţinut că este necesară stabilirea unui număr maxim al imigranţilor şi ar crea posibilitatea ca o parte dintre cei care solicită azil să fie repatriaţi în ţările lor. Totodată, acordarea unor drepturi sociale pentru imigranţi ar fi condiţionată de prestarea a cel puţin 37 de ore de muncă săptămânală din partea acestora. Presa daneză a remarcat faptul că Frederiksen a acordat mai multe interviuri comune cu preşedintele Partidului Popular Danez (DPP), Kristian Thulesen Dahlal. DPP este cunoscut ca un partid radical de dreapta, însă analiştii nu exclud o coaliţie de guvernare între acesta şi Socialdemocraţi. O asemenea posibilitate creează îngrijorare în rândul celorlalte partide de orientare stânga, care în mod firesc ar putea intra de asemenea la guvernare.

Politica Socialdemocraţilor în ceea ce priveşte imigraţia este mai mult rodul unei tactici politice decât a unei doctrine ideologice. În toamna anului trecut partidul a comandat un sondaj intern, din care a rezultat că 37% dintre votanţii socialdemocraţilor consideră că sunt prea reţinuţi în ceea ce priveşte programul privind imigraţia. Mette Frederiksen a motivat schimbarea abordării acestui fenomen, prin aceea că în trecut nu au fost calculate suficient de bine consecinţele imigraţiei.

Faptul că opinia publică din Danemarca a alunecat în această chestiune înspre dreapta, a lăsat fără muniţie DPP-ul, care s-a remarcat doar printr-o retorică antiimigraţionistă. Odată ce şi celelalte partide au adoptat o atitudine mai restrictivă faţă de fenomen, Partidul Popular Danez nu a mai avut obiective atractive pentru electorat, astfel le-a scăzut semnificativ popularitatea (de la 21% în anul 2015 la sub 10% în prezent). Potrivit sondajelor, socialdemocraţii conduc cu 4 procente în faţa liberalilor (Venstre). Desigur, nu este indiferent care va fi avansul socialdemocraţilor după numărarea voturilor, pentru că şi în anul 2015 au primit cele mai multe voturi, însă liberalii au reuşit să alcătuiască o coaliţie de dreapta formată din Partidul Liberal (Venstre), Alianţa Liberală şi Partidul Conservator. Coaliţia a fost sprijinită în parlament de Partidul Popular Danez. Acum însă, cel mai probabil socialdemocraţii vor forma guvernul. Unii analişti nu exclud posibilitatea formării unui guvern minoritar socialdemocrat, care în funcţie de situaţie să negocieze cu partidele din stânga sau din dreapta eşichierului politic.

Campania electorală a fost una nonconformistă. Înaintea apariţiei lui Frederiksen, pe scenă cântau formaţii heavy-metal. Politicianul socialdemocrat are şi experienţă guvernamentală, întrucât din anul 2011, timp de trei ani a fost ministrul muncii, iar timp de un an a deținut funcția de ministru al justiţiei.

Székely Ervin, Rador