2019. június 7

Az IMF romániai küldöttségének konklúziói a román gazdasági helyzet éves elemzése nyomán

A Nemzetközi Valutalap (IMF) romániai küldöttsége pénteken ismertette a román gazdasági helyzet éves elemzésének konklúzióit. A szakértők szerint annak dacára, hogy Románia a fogyasztás erőteljes bővülésének köszönhetően könyvelt el gazdasági növekedést, s ezzel hozzájárult a fejlett országokkal szembeni eltérések csökkentéséhez és a makrógazdasági egyensúlyhiány leszoritásához, a fiskális és a folyó számlai deficit növekedett, akárcsak az inflációs nyomás. Jaewoo Lee, az IMF romániai küldöttségének vezetője aláhúzta, hogy amennyiben nem módositják a jelenlegi politikai vonalat, a konvergencia terén elért stabilizációs eredmények veszélybe kerülnek és ezt leginkább a nyugdijasok és a szegények fogják érezni. Jaewoo Lee szerint növelni kell a költségvetési jövedelmek behajtási ütemét, hatékonyabbá kell tenni az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) munkáját, elsősorban egy megfelelő IT-rendszer gyakorlatba ültetésével, és nagyobb összhangba kell állitani a bér- és a termelékenységi növekedést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

A külügyminisztérium meghosszabitott előszavazást javasol a jövőre nézve

A külügyminisztérium jelentése a május 26-i európai választások megszervezéséről rámutat: Több, külföldön élő román állampolgár nem élhetett szavazati jogával, mivel egyidőben két szavazást szerveztek meg és emiatt növekedett szavazás gyakorlásának az ideje is. A jelentés egyben megjegyzi, hogy egyes pártok nem küldtek képviselőket a szavazókörzetekbe, mi több, a szavazást az internet sebessége is befolyásolta. A külügyminisztérium a jövőre nézve előszavazást javasol, amelyet hét nappal a választási folyamat befejezése előtt szerveznének meg. A jelentés szerint a külügyminisztérium eleget tett a külföldi szavazókörzetek megszervezésével járó kötelességének a május 26-i választások lebonyolitása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Teodor Meleşcanu telefonon beszélt a magyar külügyminiszterrel

A román külügyminisztérium közleményben tájékoztatott, hogy Teodor Meleşcanu tárcavezető telefonon beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akit biztositott afelöl, hogy a román hatóságok minden szükséges intézkedést meghoztak az úzvölgyi incidensek nyomán. A román külügyminiszter magyar kollégájától azt kérte, hogy az összetűzések és a feszültség kiterjedésének elkerülése érdekében intézzen világos üzenetet a magyar közösséghez. „Fontos megoldásra találni, amelyet az egész helyi közösség – román és magyar, egyaránt – elfogad”, hangsúlyozta Teodor Meleşcanu, hozzáfűzve, hogy valamennyi országnak joga van megemlékezni az úzvölgyi katonai temetőben elhantolt hősökre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Június 29-én tartja kongresszúsát a Szocáldemokrata Párt

A párthoz közelálló források szerint a Sociáldemokara Párt (PSD) végrehajtó bizottsága június 29-re hivja össze az alakulat kongresszusát. A kongresszuson módositják a párt alapszabályzatát, megválasztják az új vezetőséget és bemutatják a párt államelnökjelöltjét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)
Rozália Gănciulescu, RADOR