Prima întrunire a noului guvern de la Chişinău, pe fondul unei situaţii politice incerte

Guvernul de la Chișinău învestit de noua majoritate parlamentară, formată din blocul proeuropean ACUM și Partidul Socialiștilor, se întrunește astăzi în primă ședință, în condițiile în care nu este recunoscut de Partidul Democrat, aflat până acum la guvernare, și de Curtea Constituțională.
Între timp, diplomațiile mai multor state occidentale, dar și organizații internaționale cheamă toate părțile la calm, în timp ce unele au transmis mesaje prin care recunosc noul guvern.
Reporter: Cristina Popușoi (Radio Chișinău) – Guvernul condus de Maia Sandu se va întruni astăzi în prima sa ședință, la care vor fi anunțate remanieri de cadre. Şedinţa se va desfășura la parlament, deoarece se pare că membrii noului executiv nu au acces în clădirea guvernului. Maia Sandu a spus că nu beneficiază, în calitate de premier, de serviciile de pază de stat, ceea ce reprezintă o încălcare a legii.
Totuși, se pare că puterea de facto în stat o deține Guvernul Filip, controlat de Partidul Democrat. Ieri, Partidul Democrat a organizat o acțiune de protest și a reiterat că nu recunoaște hotărârile actualului parlament, iar premierul Pavel Filip a anunțat alegeri parlamentare anticipate pentru 6 septembrie, fiind împuternicit de Curtea Constituțională, instituție pe care noua majoritate, dar și un grup de organizații ale societății civile o consideră subordonată Partidului Democrat.
Ssecretarul general al Consiliului Europei a solicitat de urgență opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu ultimele decizii din Republica Moldova, inclusiv condițiile de dizolvare a parlamentului, în situația în care, aparent, chiar aceste hotărâri ale Curții au provocat formarea dualității de putere la Chișinău.
Între timp, diplomațiile de la Washington, București, Kiev au chemat părțile la calm, în timp ce Bruxellesul a anunțat că este gata să colaboreze cu noul guvern de la Chișinău./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 iunie