2019. június 12

A PNL, az USR, az PMP és az RMDSZ benyújtotta a kormány elleni bizalmatlansági inditványt

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és az RMDSZ benyújtotta a Viorica Dăncilă vezette kormány elleni bizalmatlansági inditványt. Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakciójának vezetője közölte, hogy a jövő keddig, amikor sor kerül az inditvány megszavazására, tárgyalások folynak a kormány menesztéséhez szükséges 233 szavazat összegyűjtése érdekében.Marcel Ciolacu képviselőházi elnök a maga részéről leszögezte, hogy a PSD és az ALDE rendelkezik a dokumentum elutasitásához szükséges többséggel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

A kormányt felhatalmazták egyszerű rendeletek kibocsátására a parlamenti vakáció ideje alatt

Szerdán, a képviselőházban a kormányt felhatalmazták egyszerű rendeletek kibocsátására a parlamenti vakáció ideje alatt. A döntést 135 szavazattal és 97 ellenében fogadták el, és nem volt vitamentes. Az RMDSZ azt kérte, hogy a kormánynak ezentúl ne engedjék meg, hogy egyes területeken rendeletek révén törvényeket hozzon, hangsúlyozta Márton Árpád képviselő. Nicuşor Halici, a jogi bizottság szociáldemokrata elnöke leszögezte, hogy a kormány felhatalmazása olyan területekre vonatkozik, melyek törvényeinek elfogadásához a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata nem szükséges.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Külügyi közlemlény Moldova Köztársaságban kialakult helyzetről

A román parlament a jövő héten vitatja meg a Moldova Köztársaságban kialakutl helyzetet, de addig is a bukaresti hatságok a nyugalom megörzésére és a békés átmeneti időszak szavatolására szólitották a moldáv lakosságot. Románia úgy véli, hogy egy demokratikus államban a szavazás révén kifejezésre jutattott állampolgári akarat, amelyet a parlamenti politikai épitkezés is tükröz, az egyedüli út a hiteles politikai folyamat biztositásara. A román külügyminisztérium nem zárja ki a tiltakozó tűntetések megszervezését és az ajánlja a Moldova Köztársaságba utazó román állampolgároknak, hogy tájékozódjanak a tűntetések helyéről, ezek elkerülése érdekében, mutat rá a román külügyi tárca közleménye, amely megjegyzi: Románia folytatni óhatja a stratégiai partnerséget Moldova Köztársasággal, az ország európa integrációja végett, ha ez irányban továbbra is erőfeszitéseket tesz és ha gyakorlatba ülteti az Európai Unióval megkötött társulási megállapodást és a szabadkereskedelmi egyezményt. Ugyanakkor Bukarest nagyon fontosnak tartja Moldova Köztársaság vállalását, amelyet a Romániában megvalósitandó közös projektek terén tett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Viorica Dăncilă: Az EU szintjén Románia a második helyen szerepel, ami a gazdasági növekedést illeti

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán ismételten megerősitette, hogy az Eurostat és az Országos Statisztikai Hivatal (INS) szerint Románia az első negyedévben a második helyen szerepelt, ami a gazdasági növekedést illeti az EU-ban. „2019-ben a kormány fokozott figyelmet fordit Románia fejlesztési projektjeire, úgy helyi és regionális, mind országos szinten”, hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a becslések szerint az idén 5,5%-os lesz a gazdasági növekedés, de ennek feltétele a jó mezőgazdasági év, illetve a szolgáltatási és a beruházási ágazat fellendülése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉFG – 06.12)
Rozália Gănciulescu/rganciu