2019. június 13

Bartha C. Ernő szénaszobrának kiállítása a párizsi Luxemburg Kertben

A Párizs központjában, a Quartier Latin-ban található park 106 klasszikus alkotása mellett tegnap óta látható a Román Kulturális Intézet párizsi kirendeltségének, a francia Szenátusnak és Románia Franciaországi Nagykövetségének a támogatásával felállított „Felhőkarcoló” című szobor is.

A kolozsvári születésű Bartha C. Ernő egyrészt művészetével, másrészt pedig egyéni kezdeményezéseivel hívta fel magára a figyelmet. A Kolozsvár melletti Magyarfenesen 2008-ban nyitotta meg az Arkhai nevű szénaszobor-parkot. A hazai és az európai művészet kiemelkedő művészeként 2012-ben ő képviselte Romániát a Londoni Kulturális Olimpián. Bioszénából készített és fémvázakra szerelt alkotásairól azt mondja, hogy azok a legtisztább és legkonkrétabb szobrászati formák. Bartha szobrai egy archaikus hagyomány megnyilvánulási formái. A művész úgy döntött, hogy visszatér a természettel való kortalan és egyedi kapcsolathoz.

A Luxemburg Kertben felállított szobor hét méter magas. A fémvázon egy réteg széna van, amelyet egy fémháló és egy átlátszó szilikonbevonat borít be. A szobor talapzata fémből készült, amelyen betonréteg van, majd erre került egy „nummilitis” nevű 50.000 éves kövületből készült borítás, amelynek darabjai Magyarfenesről kerültek a Luxemburg kertbe. A teljes alkotás összsúlya két tonna. Egy többjelentésű szoborról van szó, amely megjeleníti az európai elkötelezettség szilárdságát, de ugyanakkor kreatív, környezetbarát látásmódról is szól, amelynek célja városi környezetben elhelyezni a természet szimbólumait. A „Felhőkarcoló” világunk folyamatos megújításának vágyát és a bolygónk jobbá tételét célzó erőfeszítéseket fejezi ki sajátos művészeti eszközökkel.

A Luxemburg Kert az egyik legszebb francia stílusú park, ám ugyanakkor egy szabadtéri szoborpark is. Létrehozását a firenzei Boboli park ihlette, kezdeményezője pedig Maria de Medicis királynő volt 1612-ben. Párizs egyik legnépszerűbb parkjában a látogatók megtekinthetik Franciaország királynőinek, jeles zeneszerzőknek a szobrait, újabban pedig a „Felhőkarcoló” nevű, alkotást, amelynek a magyarázó szövege egy olyan táblácskára van írva, amelynek alapján a román zászló található. (Rador Hírügynökség)

Hét százalékkal nőtt az ipari termékek áruforgalma az év első négy hónapjában az előző év hasonló időszakához képest

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) mai jelentése szerint a növekedés elsősorban a kitermelőipari berendezések, az alapanyagok és a félkész termékek megnövekedett forgalmának köszönhető. A feldolgozó ipar megrendelései az elmúlt egy évben mintegy 8%-al növekedtek. (Radio România Actualităţi)

Csökkent a lakossági hitelfelvétel üteme

A Nemzeti Bank tegnapi jelentése szerint a csökkenés márciusban 4%-os volt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A jelenség egyebek mellett a hitelezési feltételek 2019-ben történt megszigorításával is magyarázható. Mint ismeretes, ekkor megváltozott az eladósodás törvényes mértéke. Az év első negyedében az ingatlanvásárlási célú hiteligénylés enyhén nőtt, miközben a háztartások fogyasztási hitelek iránti kereslete csökkent. A bankok értékelése szerint ez a tendencia a második negyedévben is folytatódni fog. (Rador Hírügynökség)

A Román Televíziós Társaságnál az alkalmazottak megválasztották az Etikai és Döntőbírósági Bizottság tagjait.

A szavazás nyomán a testületbe a következő jelöltek jutottak be: Marian Voicu (televíziós műsorkészítő), Gabriela Avram (televíziós főmunkatárs), Horia Gruşă (televíziós műsorkészítő), Radu Aurel Tudor (televíziós újságíró) és Ion Barbu (televíziós műsorkészítő). Răzvan Bucuroiut (televíziós műsorkészítő), Ruxandra Elena Ţuchelt (televíziós műsorkészítő) és Diana Mihaele Ciuruşt (televíziós újságíró) a testület póttagjaivá választották. A szavazásra június 11-én és 12-én került sor. A voksoláson a közszolgálati televízó bukaresti központjának dolgozóin kívül részt vettek a kolozsvári, krajovai, jászvárosi, temesvári és marosvásárhelyi stúdiók munkatársai is. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador