Gala Festivalului de proză ,,Augustin Buzura”, ediția I, 2019

Prima ediție a Galei Festivalului de proză ,,Augustin Buzura” a avut loc vineri, 7 iunie, 2019, în Salonul Carol I al Bibliotecii Central Universitare din Capitală, începând cu orele 10,00.

La eveniment au participat membri ai familiei academicianului Augustin  Buzura, fiul său, Mihai Adrian Buzura, și nora sa, Daniela Zeca-Buzura, alături de bunul prieten al scriitorului, academicianul și medicul neurolog Jean-Jacque Askenasy, precum și alți invitați din domeniul cultural și educațional, elevi și profesori din întreaga țară. Ediția a fost moderată de profesorul de limba și literatura română, Horia Corcheș.

Festivalul a avut ca principal scop descoperirea, susținerea și promovarea elevilor, a tinerelor talente, cu aptitudini în domeniul literar. În acest context, elevii au elaborat compoziții de proză scurtă având în vedere și o tematică orientativă inspirată din opera scriitorului Augustin Buzura.

Selecția, jurizarea și desemnarea câștigătorilor au fost efectuate de către o comisie formată din specialiști în domeniul educațional.

Premiul I a fost acordat elevei Teofana Bibire, de la Colegiul Național ,,Costache Negruzzi”, din Iași, pentru lucrarea ,,Săvârșitu-s-a”, premiul al doilea a fost acordat de elevei Ioana Tătărușanu, de la Colegiul Național Iași, pentru lucrarea ,,Străduința”, iar premiul al treilea a fost acordat elevei Mălina-Alexandra Lipară, pentru lucrarea ,,Plăcintă cu mere”.

La aceste trei premii se adaugă un număr de 12 mențiuni oferite elevilor: Diana-Mihaela Năstase, de la Colegiul Național ,,Unirea” din Focșani, pentru lucrarea ,,Spre cer”, Maria Ilie-Niculescu, de la Colegiul Național ,,T,udor Vianu”, din București, pentru lucrarea ,,Rădăcinile”, Andrei-Daniel Nastas, de la Colegiul Național ,,Costache Negruzzi”, din Iași, pentru lucrarea ,,Nexus” , Mădălina Alexandra Peștean, de la Liceul Pedagogic ,,Gheorghe Șincai”, din Zalău, Bianca-Miruna Bădici, de la Colegiul Național ,,Iulia Hașdeu”, din București, pentru lucrarea ,,Tu”, Eliza Vasilescu, de la Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu”, din București, pentru lucrarea ,,Transparențe”, Cristina Filip, de la Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil”, din Tulcea, pentru lucrarea ,,Pisica lui Schrodinger”, Darius Brașov, de la Colegiul Național ,,Costeche Negruzzi”, din Iași, pentru lucrarea ,,Ad infinitum”, Ioana Dumitru, de la Colegiul Național ,,Iulia Hașdeu”, din București, pentru lucrarea ,,Înapoi”, Xenia Pasmangiu, de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” – Constanța, pentru lucrarea ,,Safirul din Peru”, Bogdan Traian Ivanov, de la Liceul Teoretic ,,Grigoare Moisil”, din Tulcea, pentru lucrarea ,,Fantoma” și Alexandra Natalia Tudorescu, de la Colegiul Național ,,Moise Nicoară”, din Arad, pentru lucrarea ,,Trece-un nouraș pe sus…”.

Creațiile literare selectate de comisia de jurizare au fost incluse într-un volum colectiv numit ,,Din viața unor tineri curajoși și originali”, editat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, ce a fost lansat în cadrul galei, în prezența domnului conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul muzeului,  iar autorii au oferit autografe.

Au fost acordate premii speciale din partea Fundației Culturale ,,Augustin Buzura” elevilor: Luciana-Dariana Cîrjan, de la Colegiul Național ,,Iulia Hașdeu”, din București, pentru lucrarea ,,Am despre o floare-de-colț”, Ilinca Ciuruș, de la Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu” , din Bistrița, pentru lucrarea ,,Trădare”, Maria-Cristina Moruzi, de la Colegiul Național ,,Costache Negruzzi”, din Iași, pentru lucrarea ,,Să-ncerc o-nșiruire” și Tatiana-Elena Spătaru, de la Colegiul Național ,,Armand Călinescu”, din Pitești, pentru lucrarea ,,Singurătatea”.

Premiul Revistei ,,Cultura” a fost obținut de elevul Radu Silion, de la Colegiul Național ,,George Barițiu”, din Cluj-Napoca, pentru lucrarea ,,Metamorfoză”.

Festivalul de proză Augustin Buzura, a fost un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, realizat de Fundația Culturală Augustin Buzura.