444: Conform guvernului român în cimitirul din Valea Uzului odihnesc în total 11 soldaţi români. Pentru aceştia au amplasat românii 50 de cruci

Conform datelor întocmite de ONCE, oficiu subordonat Ministerului Apărării Naţionale din România, în cimitirul din Valea Uzului odihnesc în total 11 soldaţi români şi atât autorităţile din Sânmartin, cât şi din Dărmăneşti au transformat cimitirul fără aprobarea ONCE.
Documentul publicat miercuri pe site-ul MApN, la care s-au anexat şi documentele din perioada respectivă, confirmă punctul de vedere – susţinut anterior şi de către maghiari – potrivit căruia autoritatea locală din Dărmăneşti a amplasat în cimitir 50 de cruci şi un monument pentru 11 soldaţi români.
Însă se precizează totdată şi faptul că autoritatea locală din comuna Sânmartin a transformat cimitirul cu sprijinul Ministerului ungar al Apărării fără a ţine seama de harta din 1927 a cimitirului şi a amplasat cruci de lemn pe care se aflau panglici cu culorile naţionale ale Ungariei şi pe mormântul unor soldaţi de altă naţionalitate. (MTI)
(Autor: Zsolt Sarkadi)
https://diepresse.com/home/ausland/eu/5643265/Osteuropa-vor-dem-Exodus?from=suche.intern.portal/istanesc/abuzoian

444 (Ungaria), 13 iunie 2019

Traducerea: Imola Stănescu