Criza guvernamentală din Germania

Alegerile europarlamentare au dezvăluit din nou criza care există în interiorul coaliţiei de guvernare din Germania. A crescut presiunea asupra guvernului condus de cancelarul Angela Merkel.

Deşi Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU) din Bavaria – care sunt în coaliţie de câteva decenii – a reuşit să câştige alegerile cu 28,9% din voturi, acest rezultat este mai slab decât cel din 2014, dar şi decât scorul obţinut la alegerile parlamentare din 2017. Tandemul CDU/CSU a pierdut mai ales electoratul tânăr – scrie Süddeutsche Zeitung.

Cea mai mare înfrângere însă a suferit-o partenerul de coaliţie al conservatorilor şi anume Partidul Social Democrat (SPD), care nu de mult a beneficiat de un sprijin electoral constant de peste 30%, iar acum a coborât la 15,8%. Mai mult decât atât, partidul a pierdut şi alegerile locale din Bremen, care timp de 73 de ani a fost fieful social-democraţilor. Astfel, pentru a putea guverna acolo, SPD trebuie să intre în coaliţie cu Verzii (Die Grünen) şi cu Stânga (Linke).

La alegerile europarlamentare Verzii i-au depăşit pe social-democraţi, şi potrivit ultimelor sondaje de opinie, dacă duminică ar avea loc alegeri, ecologiştii ar fi partidul cel mai puternic din Germania, depăşind chiar şi CDU. Văzând aceste rezultate, preşedintele SPD Andrea Nahles şi-a dat demisia din fruntea partidului. În prezent SPD este condus de trei vicepreşedinţi, și niciunul dintre aceștia nu candidează la alegerile interne pentru şefia partidului.

Între timp aşa numita „GroKo”, adică marea coaliţie guvernamentală CDU/CSU – SPD se apropie de jumătatea mandatului. Cancelarul Angela Merkel a promis duminică că guvernul va continua munca şi coaliţia va rămâne unită. Este bine cunoscut însă faptul că social-democraţii au acceptat să intre la guvernare cu condiţia ca la jumătatea ciclului electoral, în toamna anului 2019 vor reanaliza rezultatele coaliţiei în cadrul unui raport şi în funcţia de concluziile acestuia vor decide dacă vor continua guvernarera alături de CDU/CSU. Acest lucru poate să o îngrijoreze pe doamna Merkel, pentru că o parte din social-democraţi au fost de la început împotriva intrării în coaliţie, iar acum – după rezultatele dezastruoase de la alegerile europarlamentare – acest curent a câştigat noi adepţi.

Potrivit sondajului de opinie realizat de Institutul YouGov dat publicităţii ieri, majoritatea nemţilor nu mai doresc menţinerea coaliţiei. Doar 27% dintre respondenţi erau de acord ca guvernul CDU/CSU – SPD să-și continue mandatul până în anul 2021, iar 52% dintre aceștia ar prefera deblocarea situaţiei prin organizarea de alegeri anticipate (21% nu au răspuns la această întrebare).

În această situaţie există patru posibilităţi.

  1. Coaliţia se menține până în anul 2021

Chiar dacă actuala criză a fost cauzată în mare parte de rezultatele slabe ale SPD, acest partid nu este interesat în prezent de organizarea unor alegeri anticipate, la care – după toate probabilităţile – s-ar repeta rezultatul alegerilor europarlamentare şi socialdemocraţii nu ar putea păstra cele 152 de mandate în Bundestag (parlamentul german) de care dispun în prezent.

Pe de altă parte, CDU a avut mai multe conflicte cu partenerii tradiţionali, adică cu CSU, decât cu SPD. Relaţiile dintre cele două partide de coaliţie au fost bune, şi socialdemocraţii mai au câteva proiecte până la finele mandatului cu care ar putea să-și recâştige propriul electorat, mai ales  păturile sărace ale societăţii. Chiar şi preşedintele CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer (pe care presa germană o numeşte AKK), a declarat recent, că „sunt motive foarte solide ca în aceste condiţii politice din Germania şi din Europa să nu abandonăm necugetat această coaliţie. În CDU trebuie să ne asumăm responsabilitatea şi să asigurăm stabilitatea.”

  1. SPD iese de la guvernare şi Angela Merkel va crea o nouă coaliţie cu verzii şi/sau cu liberalii

Verzii, de la 8,9% cât au obţinut în anul 2017, acum au ajuns la 20,5% şi au devenit al doilea cel mai puternic partid în Germania, iar sondajele îi creditează cu perspective şi mai favorabile. Potrivit măsurătorii făcute de ARD, dacă duminică ar avea loc alegerile generale, Verzii ar obţine 26%, CDU/CSU 25% şi SPD 12% – informează Deutsche Welle.

În aceste condiţii, Verzii nu au interesul să intre la guvernare şi să se erodeze alături de CDU. În plus, potrivit unui sondaj intern majoritatea membrilor partidului (54%) și-ar dori să guverneze împreună cu partidele de stânga (SPD şi Linke) şi nu cu conservatorii.

  1. Guvern minoritar cu sau fără Merkel

Deşi Angela Merkel s-a remarcat printr-o abilitate deosebită de a încheia compromisuri avantajoase, este greu de conceput că ar putea să guverneze fără să dea motive social-democraţilor, Verzilor şi liberalilor să se coalizeze împotriva guvernului minoritar. În altă ordine de idei, plecarea doamnei Merkel din fruntea guvernului este o precondiţie ca partidele mai mici să sprijine guvernul. În acest caz însă, în prezent CDU nu are un lider carismatic care să preia conducerea guvernului. Preşedintele CDU Annegret Kramp-Karrenbauer a făcut în ultimele luni câteva gafe şi presa germană a scris că ar fi pierdut încrederea cancelarului. Merkel a infirmat aceste informaţii, însă relaţia celor două s-a răcit în mod vizibil.

  1. Alegeri anticipate

În cazul în care SPD va decide să iasă din coaliţie, şi CDU nu găseşte alt partener de coaliţie, atunci preşedintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier poate să dizolve parlamentul şi să înscrie alegeri anticipate.

O asemenea ipoteză ar fi avantajoasă pentru Verzi, Linke şi Alternative pentru Germania (AfD), însă nu este şi în interesul actualelor partide de coaliţie, care în prezent sunt majoritare în Bundestag, astfel că probabilitatea declanşării alegerilor anticipate este deocamdată redusă.

Székely Ervin, Rador – 14 iunie