de Silvia Iliescu

Blocul Partidelor Democrate, alianţa electorală a guvernului condus de Petru Groza, era format din Partidul Comunist, Partidul Social-Democrat, Frontul Plugarilor, Partidul Liberal-Tătărescu, Partidul Ţărănesc- Anton Alexandrescu şi Uniunea Patrioţilor · semnul electoral al BPD era „Soarele” · partidele democratice importante erau Naţional Liberal, Naţional Ţărănesc şi Partidul Social-Democrat Independent · guvernul a promulgat o nouă lege electorală care a extins dreptul la vot pentru toţi cetăţenii cu vârsta de peste 21 de ani şi pentru femei · campania electorală a fost neprincipială şi agresivă · din motive neexplicate, rezultatul alegerilor a fost anunţat cu 48 de ore întârziere  · guvernul a anunţat că BPD are 79% din voturi, adică 378 de mandate în Parlament, dintr-un total de 414 · diplomaţii şi corespondenţii de presă occidentali au afirmat că rezultatelele alegerilor au fost falsificate.

 

Eva Hirsch, născută în 1921 la Luduș, luase contact cu PCR de la 17 ani și activase în ilegalitate. După 23 august 1944 a devenit activistă de partid, a lucrat la Apărarea Patriotică – organizație înființată de comuniști – și la Sectorul  2 Negru, Serviciul Cadre. După alegeri, pentru activitatea sa în campanie și la votare, a fost promovată la Secţia de Cadre a Biroului PCR pe întreprinderi. Era o comunistă convinsă, credea cu sinceritate în ideologia marxistă și în capacitatea Partidului Comunist de a o „aplica just” societății. Mărturiile sale despre alegerile din 1946 sunt, din această perspectivă foarte interesante.

„Atunci a fost o perioadă când Ana Pauker a dat dispoziție să dăm adeziuni la toata lumea, și la șantiere, și la fabrici, peste tot, să dăm adeziuni fără nici o verificare, pentru că… chiar așa a spus: <Semând o adeziune, omul se simte legat de noi într-un fel și ne va vota>. Votarea însă a fost o votare falsificată! […] Noi am stabilit centrele de votare și oamenii care au făcut parte [din ele]. Fiecare partid avea un reprezentant, dar reprezentantul fiecărui partid… de fapt erau toți din Partidul Comunist, numai că se spunea că este din Apărarea Patriotică, de la Partidul Agrar, de la… social-democrați. […]

Erau manifestații [electorale] ale lui Maniu care ținea o conferință la Ateneu… și a vorbit în preajma alegerilor și… – dar eu nu pot sa pățesc nimic, nu?… pentru toate astea [pe care le spun] -și ne-au trimis să-i stricăm… să țipăm acolo, să nu-l lăsăm să vorbească!

Cine v-a trimis?

De la organizația de partid, <de sus>… Ne-am dus, ne-am încăierat acolo, ne-am bătut, am făcut gălăgie…

Și nu vă era teamă? Dumneavoastră, femeie…

Nu, eram așa de convinsă… eram așa de convinsă că e drept !

Pe urmă, la alegeri, ne-au pus să votăm de mai multe ori, în mai multe locuri… Dacă erau oamenii noștri, am votat și am ieșit la alegeri…

Dumneavoastră ați fost la o secție de votare anume?

Nu, am mers în mai multe locuri și am votat!

Și ca dumneavoastră au fost mai mulți?

Pfui… mulți!… Pe urmă, s-au terminat alegerile și m-au luat și m-au avansat la Comitetul Orașului București…”

[Interviu de Mariana Conovici, 1996]