Salon de Aeronautică şi Industrie Spaţială, la Paris

Pe aeroportul Le Bourget de lângă Paris începe astăzi cel mai mare Salon de Aeronautică şi Industrie Spaţială din lume. Primele patru zile le sunt rezervate specialiştilor şi presei, urmând ca la sfârşitul săptămânii să fie primit publicul larg. Corespondenta noastra la Paris, Daniela Coman, transmite:

Reporter: Inovație, cucerirea spațiului, grija pentru mediu sunt cuvintele cheie care guvernează ediția din acest an a salonului de la Le Bourget. Aproape 2.400 de expozanți din 50 de țări își vor prezenta cele mai noi și performante produse. Nu lipsește nimic din tot ce poate zbura, de la drone până la industria spațială. Sunt prezente cele mai importante institute de cercetare și laboratoare, sute de start-up-uri. Agenția Spațială Europeană este de asemenea reprezentată, ca de fiecare dată. Publicul este așteptat cu nenumărate evenimente interactive, simulări, testări și animații și desigur cele mai spectaculoase momente sunt demonstrațiile aeriene.

Vor evolua mai multe modele de Airbus ale producătorului european de avioane, între care gigantul A380 de long courrier, care poate transporta până la 850 de persoane. El va face pentru ultima dată un zbor demonstrativ, pentru că de la anul producția sa se oprește, din cauză că nu este suficient de rentabil. Vor fi prezenți toți constructorii de avioane civile din lume, cu modelele lor de cursă cele mai performante, dar și cu aparate de capacitate mică.

Nimeni nu poate rata demonstrațiile pe care le vor executa avioanele militare de vânătoare, de la cele franceze Rafale la cele americane F16 Falcon sau turcești Atak. De vineri și până duminică, în zilele în care salonul este deschis publicului larg, în fiecare după amiază vor avea loc acrobații și demonstrații aeriene. Anul acesta sunt așteptați peste 320.000 de vizitatori.

Salonul Internațional de la Paris, a cărei primă ediție a avut loc în anul 1909, este cel mai important din lume pentru industria aeronautică și spațială./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie