În absența unui candidat francez, Dacian Cioloș are susținerea președintelui.

Căutarea persoanelor potrivite pentru ocuparea caruselului celor mai înalte funcții din UE se desfășoară cu viteza melcului, însă la Bruxelles mai sunt din belșug treburi gospodărești de făcut în aceste câteva săptămâni de politică frenetică.
Prima la rând e schimbarea gărzii la nivelul marilor grupuri politice din Parlamentul European (PE). Cea mai îndeaproape urmărită numire nouă va fi la conducerea grupului restructurat Renew Europe (RE, fostul ALDE liberal). Cu 106 locuri, RE este a treia forță din Cameră și noul cămin al partidului lui Emmanuel Macron, En Marche.
Primul lider al noului grup va trebui să rezolve unele chestiuni complicate. El sau ea îi va succeda lui Guy Verhofstadt, fost premier belgian, care în ultimii 10 ani le-a conferit liberalilor o prezență mai proeminentă în PE decât forța lor reală, prin discursuri incisive, utilizarea iscusită a rețelelor sociale și un rol foarte vizibil în Brexit.
Noul lider va trebuit totodată să realizeze o formă sau alta de coerență între partidele disparate din RE, care-i include pe liberalii germani fiscal conservatori, forța federalistă a dlui Macron, spaniolii de centru-dreapta din Ciudadanos și hanseaticii olandezi.
Cursa a dus deja la pierderea unui scalp, al europarlamentarei favorite a dlui Macron, Nathalie Loiseau, care a fost nevoită să se retragă în urma unei serii de gafe de săptămâna trecută. Delegații partidelor își vor vota favoriții mâine. La rubrica Bruxelles Briefing trecem în revistă candidații.

Favoritul: Dacian Cioloș

Fost premier român și comisar european al agriculturii, Dacian Cioloș este favorit la ocuparea funcției după implozia dnei Loiseau. Dl Cioloș și-a revigorat recent cariera politică după modelul lui Macron. La sfârșitul anului trecut el a pus bazele unei noi mișcări politice de centru care promovează valori anticorupție și atacă guvernul român condus de Partidul Social Democrat.
În absența candidatului francez, dl Cioloș are susținerea dlui Macron. Revista politică franceză Le Point l-a poreclit luna trecută pe Cioloș „Macron-ul român”. Pe lângă susținerea europarlamentarilor En Marche, dl Cioloș se bucură și de sprijinul VVD-ului lui Mark Rutte [premierul Olandei – n.trad.], al FDP-ului german, al Ciudadanos și al delegaților din Ungaria și Belgia, conform unui document intern al RE consultat și de Financial Times.
Ar trebui să fie suficient pentru ca el să treacă mâine primul linia de sosire. Dar există o posibilă problemă. Inițiații din RE se așteaptă ca românul să mai aibă încă ambiția de a candida la o funcție politică la el în țară. Acest fapt i-ar limita perioada potențială de valabilitate în calitate de prim lider parlamentar al RE și le-ar acorda altor candidați o șansă de a pune mâna pe funcție mai târziu, tot anul acesta.

Veteranii

Cel mai familiar nume din cursa pentru succesiunea dlui Verhofstadt e europarlamentara liberală olandeză Sophie in ’t Veld, care a servit drept vicepreședinte al grupului ALDE în ultimii cinci ani. Însă șansele ei sunt reduse, întrucât se bucură de susținerea formală a numai trei delegații (între care și liberal-democrații britanici, care ar putea părăsi PE). Celălalt candidat veteran este europarlamentarul suedez Fredrick Federley, un parlamentar cu experiență îndelungată sprijinit de nordici.

Bobocii

Cum RE și-a lărgit rândurile, înseamnă că vor fi chipuri noi din belșug încercând să-și facă un nume la Bruxelles. Dacă dl Cioloș se va dovedi a fi un lider pe termen scurt, noul europarlamentar olandez Malik Azmani ar putea dori să-și încerce mâna, având în vedere că la postul de vicepreședinte nu are contracandidat. Iar după fiascoul Loiseau, dl Macron ar putea foarte bine să aibă în mânecă un alt nume pentru runda a doua.
Articol de Mehreen Khan
https://www.ft.com/content/98fd28fc-9168-11e9-aea1-2b1d33ac3271

THE FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 18 iunie 2019
Traducere: Andrei Suba