2019. június 20

Emlékmenet Kolozsvártól Auschwitzig

A Tel Aviv-i Román Kulturális Intézet a Romániai Cionista Szövetség közreműködésével szerda este szimpóziumot tartott „Emlékmenet Kolozsvártól Auschwitzig” témakörrel. Az emlékmenetet májusban szervezték meg az észak-erdélyi zsidók gettósitásának és deportálásának 75-ik évfordulója alkalmából. Arina Airinei Vasile, a szimpózium egyik részvevője a román rádió jeruzsálemi tudósitójának elmondta: „A találkozó a múltról és a jövőröl szólt, mivel az iskolában a gyermekeknek nem beszélnek a múltról, és ha nem ismerjük vagy elfeledjük múltunkat fennáll a veszélye annak, hogy ugyanazt megismételjük”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)

„Saber Guardin 2019” hadgyakorlat Babadagon

A Saber Guardian összhaderőnemi közös gyakorlat, amelyet az Amerikai Erők Európai Főparancsnokságának (US EUCOM) irányítása mellett, az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Erői Európai Parancsnoksága (USAREUR) vezetésével rendeznek meg annak érdekében, hogy felmérjék a szövetséges országok haderejének reakcióképességét egy jelentős támadás esetén. A Tulcea megyei Babadag város közelében lévő lőtéren több száz katona vesz részt a gyarkorlaton. A  hadgyakorlatokat két évenként szervezi meg az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Erői Európai Parancsnoksága és ennek részét képezi a babadagi gyakorlat is. A “Saber Guardian” a legnagyobb nemzetközi hadgyakorlat, amelyben 13.500 katona vesz részt 14 szövetséges és partnerországból. A román hadsereget 7.600 katona képviseli, s ezek közül mintegy 350 a babadagi lőtéren van.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)

William Barr amerikai legfőbb ügyész nyilatkozata

William Barr amerikai legfőbb ügyész reményének adott hangot, hogy Románia felülvizsgálja azokat a törvénymódositásokat, amelyek aláaknázzák a korrupció elleni küzdelmet. Bukaresti látogatásának végén az amerikai hivatalosság bizakodónak mutatkozott abban a tekintetben, hogy Románia meghozza a szükséges intézkedéseket a hatékony, átlátható és oszthatatlan igazságszolgáltatás kialakitásáért. William Barr kitért arra is, hogy az amerikai-román partnerség mindig a jogállam értékeire és a jó kormányzásra épült. „Románia az USA egyik legerősebb partnere a határokon átivelő bűnözések leküzdésében”, fűzte hozzá a legfőbb ügyész, az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint. William Barr bukaresti tartózkodása során Klaus Iohannis államfővel, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Ana Birchall igzságügyi miniszterrel találkozott.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)

Munkához látott   a parlamenti különbizottság a külföldi szavazást szabályozó jogszabálytervezet kidolgozásáért

A választási törvény kiegészitésével és módosításával megbízott parlamenti különbizottságnak a külföldi szavazások megszervezését szabályozó jogszabálytervezetet július 5-ig kell kidolgoznia. A bizottság jövő hétfői ülésére meghivták az Állandó Választási Hatóság, a külügyminisztérium, a belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, valamint a külhoni románokért felelős minisztérium képviselőit is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)