Preşedintele Muntenegrului dezamăgit de poziţia UE faţă de Albania şi Macedonia de Nord

Preşedintele Muntenegrului, Milo Djukanović, a declarat că ţara sa este hotărâtă să rezolve problema delicată a comunităţilor religioase din ţară. Djukanović, care la invitaţia ambasadorului României la Podgorica, Ferdinand Nagy, a participat la dineul de lucru al ambasadorilor statelor Uniunii Europene acreditaţi în Muntenegru, a declarat că pentru rezolvarea acestei probleme nu va da curs provocărilor pentru a nu complica şi mai mult situaţia, dar va apăra interesele ţării.
Guvernul muntenegrean a adoptat proiectul legii cultelor, care prevede ca toate comunităţile religioase, inclusiv Biserica Ortodoxă Sârbă, să dovedească prin acte că au deţinut actuatele proprietăţi şi înainte de 2018, în caz contrar proprietăţile le vor fi confiscate. Retragerea acestei legi a fost solicitată săptămâna trecută şi de preşedintele Serbiei, Alekandar Vučić. Guvernul de la Podgorica a respins „solicitarea” lui Vučić şi a transmis că „nu permite ca oricine” să-i influenţeze deciziile.
Referindu-se la decizia Consiliului Afaceri Generale al UE de a amâna începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, Djukanović a apreciat că pentru stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest şi a Europei, pentru dezvoltarea democratică şi economică a regiunii balcanice ar fi trebuit să se ajungă la un compromis. „Bilanţul este poate expresia reală a situaţiei aşa cum o vede UE, dar nu este în concordanţă cu ceea ce vedem noi în regiune, în special în contextul amânării deciziei privind deschiderea negocierilor cu Albania şi Macedonia de Nord” – a declarat Djukanović, adăugând că în Balcanii de Vest nu va fi nicidată stabilitate şi un ritm susţinut al dezvoltării economice şi democratice fără integrare. Potrivit lui Djukanović, în viitor este foarte important să se găsească un echilibru între aşteptările Balcanilor şi poziţia Europei, în calitate de jucător global.
Consiliul Afaceri Generale al UE nu a dat undă verde începerii negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, dar miniştrii de externe UE au promis că în a doua jumătate a anului 2019 vor adopta o „decizie clară şi cuprinzătoare” în această problemă./rmihaj/fcostea

(www.beta.rs – 20 iunie)