Preşedintele Republicii Moldova încearcă să obţină schimbarea componenţei Curţii Constituţionale

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că intenţionează să obţină schimbarea componenţei Curţii Constituţionale, ale cărei decizii au înrăutăţit criza politică din republică la jumătatea lunii iunie.

Liderul moldovean a făcut această declaraţie într-un interviu acordat publicaţiei „Rossiiskaia Gazeta”, răspunzând la întrebarea legată de posibilitatea repetării practicii de suspendare temporară a preşedintelui de către Curtea Constituţională. Amintim că, în perioada guvernării Partidului Democrat, această situaţie a avut loc de şase ori.

„S-a încheiat această practică. Cred că, în viitorul apropiat, va apărea o nouă componenţă a Curţii Constituţionale şi vor fi anulate toate deciziile care au fost luate până acum şi au dat naştere acestei practici. În Republica Moldova, această instanţă a devenit instrumentul partidului de la guvernare. Au fost multe cazuri când deciziile au fost luate în interesul Partidului Democrat” – a declarat Igor Dodon, subliniind că „nicăieri în lume nu mai există o asemenea practică”. „Trebuie să stabilim o nouă componenţă a Curţii Constituţionale. Vom face în aşa fel încât să obţinem acest lucru” – a adăugat Dodon./ssirbu/schelaru

www.ria.ru – 19 iunie