Cinstea a fost îndelung studiată de către psihologi și economiști, dar rareori în viața reală și niciodată simultan în 40 de țări, unde o echipă de cercetători a testat civismul a mii de oameni cărora li s-a încredințat un portofel „pierdut”. Rezultatele, publicate joi în revista „Science”, dezvăluie diferențe flagrante între țări, Elveția și națiunile scandinave fiind cele mai cinstite, în timp ce China, Maroc, Peru și Kazahstan închid clasamentul. Dar un fenomen extrem de similar a fost observat în aproape toate țările: cu cât valoarea conţinută în portofel a fost mai mare, cu atât mai mulți oameni l-au contactat pe proprietar. În medie, 40% dintre portofelele fără bani au fost restituite, în comparație cu 51% dintre cele care conțineau bani. Aparent, gradul de necinste nu crește odată cu valoarea câștigului potențial din furt, contrazicând viziunea unui om motivat de interesul material. Pentru echipa de cercetători, de la universitățile din Zurich, Michigan și Utah, această lucrare și sondajele complementare demonstrează două resorturi fundamentale ale comportamentului uman: altruismul, dar și rolul motor al propriei imagini și teama de a nu fi perceput ca hoț.
Experimentul, care a costat 600.000 de dolari, este inedit prin amploarea sa. Peste 17.000 de portofele identice au fost depuse de asistenții implicaţi în cercetare pe tejghelele a diferite instituții (hoteluri, bănci, secții de poliție), circa 400 per țară. Agenţii spuneau unui angajat că au găsit portofelul pe jos, îi cereau să se ocupe de el şi apoi plecau. Fiecare portofel, de plastic transparent, conținea trei cărți de vizită (cu adresa de e-mail), o listă de cumpărături, o cheie și niciun ban sau echivalentul puterii de cumpărare în monedă locală a 13,45 dolari americani. Proporția portofelelor restituite a depășit 70% în Norvegia și Elveția. În China, mai puțin de 10% dintre angajați au făcut acest lucru pentru un portofel gol, și mai mult de 20% atunci când acesta conţinea yuani. În Statele Unite, Marea Britanie și Polonia, cercetătorii au făcut experienţa cu suma de 94,15 dolari, sporind randamentele la … 72%. O dovadă a altruismului, portofelele depuse fără cheie au fost mai puțin restituite.
Valorile culturale locale și sistemul politic par să influențeze. De exemplu, cu cât legăturile familiale sunt mai puternice din punct de vedere istoric într-o țară, cu atât mai puține portofele au fost returnate – Italia pare mai puțin civică decât Franța. Acest lucru se poate întâmpla pentru că oamenii sunt mai obișnuiți să își facă griji față de grupul lor mic decât faţă de străini, presupune cercetătorul Christian Zünd. (www.lesoir.be – 21 iunie)/rcostea/ddaniela