O comisie parlamentară specială pentru modificarea și completarea propunerilor în materie electorală și-a început activitatea

Modificarea legilor electorale astfel încât toți cetățenii români să își poată exercitat dreptul constituțional la vot este o preocupare, atât a Guvernului, cât și a Președinției și a partidelor parlamentare. Votul prin corespondență, dar și desfășurarea procesului electoral pe mai multe zile sunt soluțiile vizate de toți cei indicați în acest proces. Mira Gomboș cu detalii.
Reporter: O comisie parlamentară specială pentru modificarea și completarea propunerilor în materie electorală și-a început activitatea după ce președintele Klaus Iohannis a solicitat expres elaborarea unui proiect de lege care să îmbunătățească acest sistem. Votul anticipat, dar și cel desfășurat pe mai multe zile sunt soluții luate în calcul de guvern – a anunțat premierul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: Luăm în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondență și orice alte măsuri care să contribuie la o mai bună desfășurare a procesului de vot.
Reporter: Cum mai e doar o săptămână până se încheie sesiunea parlamentară, liberalii au anunțat că de luni încep strângerea de semnături pentru aprobarea unei sesiuni extraordinare, în care legile electorale să fie modificate.
Alina Gorghiu, senator PNL: Nu este suficient timp să finalizăm proiectul de lege care să îmbunătățească legislația electorală cu propunerile pe care partidele politice parlamentare, președintele României, Autoritatea Electorală Permanentă și alții le au la acest capitol.
Reporter: Debirocratizarea procesului de vot, mărirea numărului de secții în diaspora și dotarea corespunzătoare a acestora, modificarea Legislației privind închiderea secțiilor și votul anticipat în străinătate la scrutinul prezidențial din toamnă se numără printre măsurile propuse de grupul de lucru al Administrației Prezidențiale pentru modificarea Legislației electorale./fdoman/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 iunie)