Opoziţia a câştigat din nou alegerile locale din Istanbul

După numărarea a 96,1% din voturi, candidatul opoziţiei pentru funcţia de primar general, Ekrem Imamoglu a câştigat din nou alegerile locale din Istanbul cu 53,7% din voturi – informează agenţia de presă turcă de stat Anadolu.

Binali Yildirim, candidatul partidului de guvernământ Dreptate şi Dezvoltare (AKP) condus de preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a obţinut 45,3% din voturi. Astfel, după 15 ani AKP a pierdut pentru a doua oară alegerile din Istanbul. Duminică seara, Binali Yildirim și-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Ekrem Imamoglu.

După cum este cunoscut, alegerile locale au avut loc iniţial la data de 31 martie, pe care opoziţia le-a câştigat cu o diferenţă minimă, iar după renumărarea voturilor, tot candidatul opoziţiei a ieşit câştigător cu o diferenţă de 13.700 de voturi ceea ce a însemnat doar 0,16%. Atunci AKP invocând diferite nereguli în timpul procesului de vot – după mai multe runde de dezbateri – a obţinut o decizie a autorităţilor competente prin care s-a dispus reluarea alegerilor. Pentru preşedintele Erdoğan a fost foarte important să menţină de partea sa oraşul cu cea mai numeroasă populaţie. În timpul campaniei electorale a afirmat în repetate rânduri că „cel care câştigă Istambulul va câştiga Turcia”. Potrivit observatorilor străini, partidul de guvernământ a exercitat presiuni asupra birourilor electorale pentru a obţine reluarea votului. Acest lucru a avut un impact negativ chiar şi în rândul simpatizanţilor AKP. Probabil aşa se explică faptul că acum victoria opoziţiei acum este mult mai evidentă.

Székely Ervin, Rador

RADOR – 24 iunie