Republica Moldova, între relaţia cu Uniunea Europeană şi cea cu Federaţia Rusă

Uniunea Europeană ar putea debloca în curând asistența financiară pentru Republica Moldova, care a fost înghețat anul trecut din cauza derapajelor antidemocratice ale regimului controlat de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc.
Potrivit șefei delegației Parlamentului European care s-a aflat ieri la Chișinău, e posibil ca prima tranșă de bani să fie eliberată în luna septembrie.
La Chișinău s-a aflat ieri și vicepremierul rus Dmitri Kozak, care a avut întâlniri cu președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu. Dmitri Kozak a afirmat că Moscova este interesată de relansarea relațiilor bilaterale, despre care consideră că au fost înghețate în ultimii ani, iar Igor Dodon a cerut prelungirea perioadei în care anumite produse exportate în Federația Rusă beneficiază de scutirea de taxe și a vorbit despre necesitatea negocierii unui nou acord de import al gazelor naturale.
Premierul Maia Sandu a declarat că obiectivele Republicii Moldova sunt implementarea Acordului de asociere la Uniunea Europeană și integrarea europeană, dar și dezvoltarea unei relații reciproc avantajoase cu Federația Rusă./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 iunie)