Senzori de monitorizare continuă a glicemiei, pentru mii de copii din toată ţara

Sute de copii cu diabet din centrul țării au parte de o veste bună săptămâna aceasta: la Centrul Regional din Cluj-Napoca va începe montarea senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei, dar și a unor pompe cuplate la acest echipament. Este vorba despre o premieră în cadrul Programului Național pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1. Aflăm detalii în direct acum de la corespondenta noastră. Bună dimineața!
Reporter: Marcela German – Bună dimineața! Datorită fondurilor alocate programului, 3.600 de copii cu diabet din țară pot beneficia de aceste dispozitive care, practic, îi vor scuti de utilizarea acelor pentru verificarea glicemiei și administrarea insulinei. Până în februarie, la Centrul Regional de Diabet Cluj sau depus 240 de cereri din județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Mureş, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Aproape toate se referă la copii şi au fost aprobate.
Montarea senzorilor și a pompelor a fost întârziată luni de zile din cauza procedurii de achiziție a echipamentelor, derulată de spitale. Vestea este că de săptămâna aceasta pacienții vor fi chemați la Cluj-Napoca pentru montare, în ordinea depunerii dosarelor și a priorităților. Merită spus că, altfel, mulți bolnavi nu-şi permit un senzor de glicemie, deoarece costă 1.000 de euro, iar consumabilele ajung lunar la 200 de euro./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 iunie)