2019. június 26

Sürgősségi kormányrendelettel szabályozták az alternatív személyfuvarozó cégek működését

„A román állampolgároknak lehetőségük lesz arra, hogy szabadon válasszák meg melyik szolgáltatóval kívánnak utazni, ugyanis mától biztosítottak az egyenlő esélyű szabad verseny feltéetei” – nyilatkozta tegnap Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter a sürgősségi kormányrendelet elfogadását követően. A tárcavezető kihangsúlyozta, hogy a jogszabályt az érintett cégek képviselőivel folytatott egyeztetések után fogadta el a kormány. A miniszter szerint sikerült olyan megoldást találni, amelyik a piaci szereplők egyikét sem érinti hátrányosan. A taxisofőrök azon panaszára, hogy náluk szabott árak vannak, míg az Über és a Clever rugalmasan alakítja tarifáit, Cuc azt mondta, hogy a hatóságok nem szólnak bele az árak alakításába, azt, hogy melyik változat életképesebb a piac fogja eldönteni. (Rador Hírügynökség)

A Képviselőházban ma kezdődik a nyugdíjtörvény vitája

A tervezetet tegnap kedvező véleményezést kapott a jogi és a munkaügyi szakbizottságokban. A jogszabály végleges szövegét a Képviselőház illetékes elfogadni. A szakbizottsági vita során módosult a törvénytervezet szövege olyan értelemben, hogy a nyugdíj-biztosítási hozzájárulást az alkalmazottnak kell fizetnie, de a pénz összegyűjtése és továbbítása már a munkaadó kötelezettsége. A törvénytervezet értelmében a mesterképzés időszaka szolgálati időnek minősül, továbbá azon nők, akik legalább három gyereket szültek és 16 éves korukig nevelték őket, saját kérésükre hat évvel korábban mehetnek nyugdíjba. A nyugdíjtörvényről a végszavazás mára várható – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Iulia Gherman riporter. (Radio România Actualităţi)

Az előző évhez viszonyítva a 2018-2019-es tanévben 31.000-el csökkent a tanköteles diákok és az egyetemi hallgatók száma

Ugyanakkor a végzős hallgatók száma több mint fél millióval növekedett – jelentette tegnapelőtt az Országos Statisztikai Intézet (INS). Az iskoláskorúaknak alig fele iratkozott be az elemi és általános iskolákba, a kisebbeknek egyharma jár óvodába vagy iskolai előkészítő-évre. Legalacsonyabb a diáklétszám a szakiskolákban. Hasonlóan csökkent az egyetemi hallgatók száma az állami egyetemeken és főiskolákon. A legvonzóbb felsőoktatási szakok jelenleg a kereskedelem és közgazdaság, közigazgatás és a jog. (Rador Hírügynökség)

Ma van a Nemzeti Zászló Napja

Az esemény kapcsán Bukarestben és az ország más városaiban is lesznek ünnepségek. A közszolgálati rádió szerkesztője, Radu Dobriţoiu a hallgatóknak elmondta, hogy Romániában 1998 óta évente megünneplik június 26-án a Nemzeti Zászló Napját. Az ország legfontosabb városaiban katonai tiszteletadással emlékeznek az eseményre. A fővárosban a 30-as „Mihai Viteazul” díszzászlóalj 9 óra 30 perckor a himnusz hangjaira vonta fel a nemzeti zászlót az Országos Tisztikaszinó (Cercul Militar Naţional) előtt. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely, RADOR