Operatorii de telefonie mobilă vor fi obligaţi să comercializeze telefoane pe teritoriul României cu sistemul „RO-ALERT”

Operatorii de telefonie mobilă vor fi obligaţi să comercializeze pe teritoriul României, în termen de un an de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind operarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”, telefoane care să fie aibă deja activată posibilitatea recepţionării mesajelor prin acest sistem. Ordonanţa a fost adoptată ieri de către Guvern şi stabileşte condiţiile de operare a sistemului. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat:
Raed Arafat: Rămânem un an cu perioada de graţie, până se finalizează stocurile telefoanelor neactivate. După care, orice telefon care se vinde pe teritoriul României trebuie să fie activat din oficiu. Când primeşte cineva un telefon, trebuie să ştim că „RO – ALERT” este activat. Dacă doreşte să îl dezactiveze, e pe răspunderea persoanei respective, pentru că persoana poate să intre în setări să îl dezactiveze. Dar, din start, noi îl vrem activat, pentru că riscul este mai mare să spui la oameni „Activaţi-l!” şi să uite, să nu îl activeze. Sunt bătrâni care nu ştiu cum să îl activeze şi atunci asta este prevederea foarte importantă. Orice telefon comercializat la un an de la emiterea ordonanţei, trebuie să fie activat.
Realizator: Mesajele transmise prin „RO-ALERT” sunt de interes public, gratuite şi conţin recomandări pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie de către persoanele aflate în zone vizate de manifestarea unei situaţii de urgenţă, fiind prioritare faţă de traficul de voce şi date al utilizatorilor./ilixandru/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 iunie)