2019. június 27

Viorica Dăncilă munkalátogatásra Brüsszelbe utazott

Tekintettel arra, hogy a brüsszeli munkalátogatásra az EU román soros elnökségének végén került sor, a miniszterelnök megbeszélést folytatott Johannes Hahn uniós bővitési és szomszédságpolitikai biztossal az Európai Unió szomszédságpolitikájának alakulásáról. Johannes Hahn üdvözölte Románia erőfeszitéseit, amelyeket ezen a téren tett hat hónapi mandátuma alatt. Kormányközlemény szerint Viorica Dăncilă az európai biztossal Moldova Köztársaság jelenlegi helyzetét is megvitatta és reményét fejezte ki, hogy az európai intézmények is hozzájárulnak Moldova EU-csatlakozásának a legmegfelelőbb módon való támogatásához. A látogatás programja szerint Viorica Dăncilă az európai szocialisták frakciójának vezetőjével, Iratxe Garciával, és az Európai Szocilisták Pártjának (PES) elnökével, Szergej Szatnisevvel is találkozik, akikkel megvitatja a politikai együttműködést az EU-n belül, ugyanis a PES áprilisban bejelentette, hogy befagyassza a kapcsolatokat a PSD-vel az igazságszolgáltatás függetlenségével kacsolatos problémák miatt. Június elején Viorica Dăncilă az európai szocilistákhoz intézett üzenetében leszögezte, hogy a PSD helye az európai családban van és mindent megtesz, hogy ezen az úton haladjon a jövőben is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.27)

A román parlament nyilatkozatot fogadott el a moldáv kormány támogatására

A román parlament június 26-i ülésén  nyilatkozatot fogadott el, amelyben kifejezésre juttatja támogatását a kisinyóvi kormány iránt és arra kéri a bukaresti kormányt, hogy folytassa a román-moldáv stratégiai partnerség gyakorlatba ültetését. A nyilatkozat ismételten megerősiti Moldova Köztársaság európai törekvéseinek Románia általi támogatását. Maia Sandu moldáv kormányfő úgy döntött, hogy első hivatalos látogatását, nem Brüsszelben, hanem Bukarestben teszi, amelyre a tervek szerint július 2-án kerül slor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.27)

Érvényesnek nyilvánította az alkotmánybíróság a referendum eredményét

Érvényesnek nyilvánította csütörtökön az alkotmánybíróság a május 26-án tartott népszavazás eredményét – közölték a taláros testület illetékesei. Klaus Iohannis elnök üdvözölte a döntést, és kijelentette: a parlamenti pártoknak haladéktalanul gyakorlatba kell ültetniük a népakaratot. Az alkotmánybírák elutasították azt az öt óvást, amelyet a referendum megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatban nyújtottak be. Két hete elhalasztották a referendum érvényességével kapcsolatos döntéshozatalt, miután egy beadványban a népszavazás eredményének érvénytelenítését kérték. Az alkotmány 146. cikkének előírása szerint az alkotmánybíróság feladata felügyelni a népszavazás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos eljárás betartását, ugyanakkor a testületnek igazolnia kell a referendum eredményét. Az alkotmánybíróság megszervezéséről és működéséről szóló törvény értelmében a testület plénuma kétharmados többséggel dönthet a referendum érvényességéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.27)

Három napig tart a külföldi szavazás

A választási törvényt módositó parlamenti szakbizottság döntése értelmében a diaszpórában élő román állampolgárok három napon át járulhatnak urnákhoz. A szakbizottság elhatározta azt is, hogy az urnák nyitva tartanak azon szavazók esetében, akik 21 órakor – urnazáráskor – még sorban állnak szavazati joguk gyakorlásáért, valamint azt, hogy a szavazókörzetek személyzete járandóságát 100 lejről 152 lejre emelik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.27)