„România Europeană la Gyula” – încheierea președinției române a Consiliului Uniunii Europene

Pentru a marca încheierea mandatului președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, deținut de România, Consulatul General al României la Gyula a organizat manifestarea „România Europeană”, miercuri, 26 iunie 2019, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), din Gyula, sub patronajul consulului general Florin Trandafir Vasiloni. Cu acest prilej, s-a evocat și ziua Drapelului Național al României.
La eveniment au luat parte multe oficialități, din Ungaria și România, printre care Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU),  împreună cu alți clerici din cadrul Episcopiei (pr. Aurel Becan, protopop de Szeged; pr. Ionuț Negrău, paroh la Săcal (Korosszakal) ș.a.); Alexandru Fina, președintele interimar al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU; Ștefan Oroian și Cornelia Taga, membri ai prezidiului UCRU; Eva Iova Șimon, redactor-șef al publicației „Foaia Românească”; Pluhár Lászlo, primarul orașului Aletea (Elek); Petru Câmpian, redactor la Studioului Teritorial de Radio din Szeged; Tiberiu Iuhas, președintele Autoguvernării Românești din Bichișceaba (Békéscsaba); Ioan Tat, președintele Autoguvernării Românești din Sercad (Sarkad); Petru Sălăjan, directorul Școlii Generale din Aletea, profesori de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula; Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea; Doru Orban, directorul Filarmonicii de Stat din Arad; prof. Alina Stoica, reprezentant al Universității Oradea; Alexandru Stoica, directorul Liceului „Don Orione” din Oradea; Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO); s.a.
Manifestarea a început cu intonarea imnurilor naționale ale Ungariei, României și Uniunii Europene, interpretate de Corul „Pro Musica” din Gyula, dirijat de Adrian Bughi și  cuvintele de bun venit, adresate de Eva Iova Șimon și consulul general Florin Trandafir Vasiloni. Diplomatul român a subliniat importanța și relevanța președinției românești a Consiliului Uniunii Europene. Date despre cele aproape 100 de dosare legislative încheiate, sub președinția României, au fost evocate în cuvântul prof. Alina Stoica, precum și în expoziția prezentată de către Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea.


Punctul central al manifestării culturale l-a constituit concertul de cameră oferit de cvartetul de coarde al Filarmonicii de Stat din Arad, condus de maestrul Doru Orban, care au interpretat piese compuse de George Enescu, Ciprian Porumbescu, B
éla Bártok, Antonin Dvorak, Vittorio Monti, ș.a.

Preasfințitul Părinte Siluan i-a felicitat pe organizatori, vorbind succint despre locul și rolul României în cadrul Uniunii Europene, în general, dar și cu ocazia deținerii acestui mandat, pentru care au trudit Președinția, Guvernul României și alte instituții competențe. Consulul general Florin Trandafir Vasiloni a oferit participanților o recepție la reședința să din Gyula.

RADOR – 28 iunie