2019. július 1

Románia átadta Finnországnak az Európai Unió soros elnökségét

Hétfőtől hat hónapig Finnország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, amelyet Romániától vett át és januárban Horvátországnak ad tovább. Az EU-hoz közel 25 évvel ezelőtt, 1995-ben csatlakozott Finnország 1999 és 2006 után immár harmadszor látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.Helsinki már véglegesítette „Fenntartható Európa, fenntartható jövő” mottójú programját, amelyben a közös értékek, a jogállamiság erősítését, az éghajlatváltozás elleni küzdelem előmozdítását, a kontinens biztonságának fokozását és az EU versenyképességének növelését tűzte ki célul.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07-01)

A külföldi szavazást szabályozó törvénytervezetet hétfőn vitattják meg a szenátusban

A szenátus állandó bürójának döntése értelmében a külföldi szavazást szabályozó törvénytervezetet hétfőn délután bocsátják vita alá a Felsőházban. Mint Călin Popescu Tăriceanu házelnök megjegyezte, „a tervezetet már megküldték az illetékes intézményeknek és a jelentés kidolgozása érdekében szétosztották a parlamenti szakbizottságok között is, úgyhogy a plénum elfogadhatja”. „A törvényztervezetet jóváhagyás végett a plénum elé terjessztjük és eljuttatjuk a képviselőházhoz is, hogy szerdán jóváhagyja az Alsóház is”, fűzte hozzá a szenátus elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

Felfüggesztették az EU-csúcsot

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette hétfőn az európai uniós csúcstalálkozót, a megbeszélések kedden 11 órakor folytatódnak, írta Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében hétfőn.Tusk tanácsi elnök a csúcsértekezletet második alkalommal függesztette fel. A vasárnap délután megkezdett tanácskozást az Európai Tanács elnökének kezdeményezésére a tagállamok vezetőivel folytatott, mintegy nyolc órán át tartó kétoldalú megbeszélések szakították meg, azonban ezt követően sem értek el előrelépést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

Maia Sandu moldáv kormányfő kedden Bukarestbe látogat

Ez alkalommal megvitatja a román hatóságokkal a közös projekteket. „Arra törekszünk, hogy felgyorsitsuk bizonyos projektek gyakorlatba ültetését, főleg az energia terén. Érdeklődést tanusitunk az infrastruktúrális projektek iránt is és folytani óhajtjuk az oktatási és kulturális együttműködést”, hangsúlyozta Maia Sandu. A látogatásra Klaus Iohannis román államfő meghivása nyomán kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

A PSD és az ALDE is Mugur Isărescut támogatja a jegybankelnöki tisztségre

A koalíciós pártok vezetőinek hétfői ülését követően Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD elnöke kijelentette, hogy alakulata Mugur Isărescut támogatja a jegybankelnöki tisztségre. Az ülés után adott sajtónyilatkozatában Călin PopescuTăriceanu ALDE-elnök is megerősítette, hogy pártja is a Román Nemzeti Bank jelenlegi kormányzója mandátumának meghosszabbítását támogatja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

Rozália Gănciulescu