Coaliţia de guvernare va întocmi un proiect de modificare a Constituţiei în concordanţă cu rezultatele referendumului pe justiţie din 26 mai. Alina Bordeiaşu a urmărit declaraţiile de după şedinţa liderilor coaliţiei şi vine, în direct, cu detalii:
Reporter: Liderii coaliţiei de guvernare, Viorica Dăncilă şi Călin Popescu-Tăriceanu, au discutat despre un proiect de revizuire a Constituţiei în acord cu opţiunile exprimate de cetăţeni la referendum. Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte PSD, a anunţat că, în acest sens, PSD şi ALDE vor depune la Parlament, o iniţiativă de revizuire a legii fundamentale ce va viza, în principal, cele două întrebări pe justiţie. Ea a susţinut că nu s-a decis încă dacă revizuirea va fi una mai amplă sau se va rezuma la cele două întrebări ce s-au regăsit pe buletinele de vot. Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea că s-a discutat şi despre proiectul de lege privind votul în străinătate, ce va intra, astăzi, în dezbaterea plenului de la Senat. El a amintit principalele modificări: vot anticipat multiplu pe durata a trei zile pentru românii din diaspora şi vot prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. PSD şi ALDE au mai decis să îl susţină pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia BNR. El va fi audiat mâine în comisiile reunite de buget ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Realizator: Şi liberalii îl susţin în continuare pe Mugur Isărescu pentru postul de guvernator al Băncii Naţionale şi au decis să-şi păstreze, pentru un nou mandat, aceiaşi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al băncii. Anunţul a fost făcut astăzi de preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban, după Biroul Executiv al PNL:
Ludovic Orban: Partidul Naţional Liberal a luat decizia de a desemna, în cadrul Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, reprezentanţii noştri, care şi-au desfăşurat activitatea şi în mandatul trecut, respectiv, pentru poziţia de vice-guvernator l-am reconfirmat, am asigurat continuitatea în activitate pentru domnul Eugen Nicolaescu, pentru poziţia de membru ne-executiv am decis să susţinem pentru un nou mandat pe domnul Virgil Stoenescu, care a reprezentat Partidul Naţional Liberal şi în mandatul trecut.
Realizator: Consiliul de Administraţie al BNR este format din nouă membri, stabiliţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două camere, pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii mandatelor./mbostiog/practica/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 iulie)